Afscheid van twee clubiconen

(foto Joep Zoeteweij)

Tijdens de recente uitwedstrijd tegen Heerjansdam werden Jaap en Daan Esser na 65 minuten tegelijkertijd gewisseld. ,,De gemiddelde leeftijd van het elftal daalt ineens aanzienlijk”, merkte een van de supporters langs de lijn op dat moment op.

Gisteravond kwam het nieuws naar buiten dat de tweeling aan het eind van het seizoen, na achttien jaar en samen meer dan 600 competitiewedstrijden, afscheid neemt. Dat komt niet helemaal onverwacht, maar toch is het wel even slikken.

De twee zijn onlosmakelijk met de club verbonden. Ze bleven – afgezien van het uitstapje van Jaap naar Oostkapelle (seizoen 2005/2006) – trouw aan Kloetinge, ook in een tijd waarin voetballers sneller van club verwisselen dan van onderbroek. Daarmee groeiden Jaap en Daan uit tot boegbeelden van Kloetinge. De (weinige) wedstrijden waarin geen Esser in het veld stond, voelden altijd wat onwennig.

Over drie maanden worden ze 36 jaar, maar ondanks het gestegen niveau van de selectie zijn ze nog altijd vaste waarden in de opstelling en kunnen ze de concurrentie aan. Hun gedrevenheid in en buiten de lijnen is onverminderd. Tekenend is hoe Daan zich vorig seizoen na een zware blessure terug wist te vechten in de basis.

Het vergt moed om te stoppen voordat er echt sleet op komt. Bovendien komt het aangekondigde afscheid op een uitgelezen moment. De Essers hebben al veel hoogte- en ook dieptepunten meegemaakt. Kloetinge is op de goede weg om het eerste kampioenschap in 15 jaar binnen te slepen en daarmee terug te keren naar de hoofdklasse. Het zou voor hen de ideale afsluiting van een prachtige carrière zijn.