Een middag waarop (bijna) niets lukt

,,Het kan verkeren”, werd in de rust al langs de lijn geroepen. Zo soepel als Kloetinge in de eerste helft van de competitie draaide, zo moeizaam kwam de ploeg vandaag na de winterstop uit de startblokken. Uiteindelijk ging de inhaalwedstrijd in en tegen Heerjansdam met 3-1 verloren, de eerste nederlaag tegen die club in ruim 9 jaar.

Het is, na Montfoort, de tweede verliespartij van Kloetinge in deze competitie. En ditmaal viel daar weinig op af te dingen. Heerjansdam was op sportpark De Molenwei sterker, slimmer en sluwer. Kloetinge, dat begon met Lionel Fitsch achterin op de plaats van Jeroen de Jonge, kreeg geen grip op de wedstrijd, leed veel balverlies en liet zich regelmatig de kaas van het brood eten.

Al na 7 minuten zette Luc Delmee Kloetinge op achterstand, nadat Roy Mulder resoluut van de bal was gezet. De Zeeuwen worstelden daarna in een poging om boven te komen. Dat leek te gebeuren toen Xander van der Poel in de 26e minuut de bal prachtig achter doelman Sander Schreuder krulde.

De beelden (met ‘commentaar’ van Joep Zoeteweij):

Het bleek achteraf een van de weinige oplevingen van Kloetinge-kant te zijn. Op slag van rust kwam Heerjansdam opnieuw op voorsprong, via Siebren Hoekstra. Na rust zakte de thuisploeg in, gaf de tegenstander meer ruimte en loerde ondertussen op de counter. Kloetinge slaagde er echter nauwelijks in serieuze kansen te creëren. In blessuretijd trok Nedely Fortes namens Heerjansdam de wedstrijd definitief over de streep: 3-1.

Voor een videosamenvatting van de wedstrijd, zie de website van de PZC.

Daarmee blijft de voorsprong op de ranglijst 4 punten. Dat is nog steeds geruststellend, maar het hadden er 7 kunnen worden, wat toch een stuk comfortabeler is. Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen tegen SVL.

De wedstrijd leverde wel een klein unicum op. Voor het eerst fungeerde Jeroen de Jonge (niet helemaal fit) als invaller. Sinds de verdediger in de zomer van 2017 naar Kloetinge kwam, speelde hij alle competitieduels van begin tot eind, met uitzondering van de twee wedstrijden waarvoor hij was geschorst (en tegen Poortugaal kreeg hij vorig jaar april vlak voor tijd zijn tweede gele kaart). Dit seizoen is keeper Mitchell Braafhart de enige die nog geen minuut in de competitie gemist.

En nog een feitje voor de geschiedenisboeken: Xander van der Poel (nu samen met Daan Esser en Jeremy Hubregtse topscorer) noteerde niet alleen de 150e competitietreffer onder trainer Marcel Lourens, maar ook het eerste competitiedoelpunt van Kloetinge in het nieuwe decennium. Zijn voorgangers sinds de jaren 70:

DecenniumEerste doelpuntTegenstander
1970-1979Arie JongejanKapelle
1980-1989Rinus WalravenKrabbendijke
1990-1999Kees KoopmanNieuwdorp
2000-2009Wouter LabrujèreHeerjansdam
2010-2019Mervin NiemantsverdrietRoda Boys
2020-2029Xander van der PoelHeerjansdam

Aardig detail: 20 jaar geleden was Wouter Labrujère de eerste doelpuntenmaker van dat decennium. Dat gebeurde eveneens in de uitwedstrijd tegen Heerjansdam. Ook toen was de uitslag 3-1, maar dan in het voordeel van Kloetinge.