Kloetinge moet zich nu echt zorgen gaan maken

(foto Rolf Bosboom)

Een ronduit teleurstellende middag in Nieuw-Lekkerland. Machteloos ging Kloetinge met 3-0 ten onder tegen de nummer 3 van de ranglijst. En hoe pijnlijk ook, de ploeg kon achteraf alleen zichzelf verwijten maken. Aanvallend was het elftal onmachtig, verdedigend liet het flinke steken vallen, die tot twee keer toe genadeloos werden afgestraft.

Op het fraaie complex van Nieuw-Lekkerland, nabij de molens van Kinderdijk, begon Kloetinge voortvarend. Dat leidde al direct tot opgelegde kansen. Zo werd een kopbal van Jeroen de Jonge ternauwernood van de lijn gehaald. Toch viel de openingstreffer na 11 minuten aan de andere zijde. Marijn Wijkhuijs ging in de fout en bood Harold Vrolijk een vrije doortocht naar het begin van wat zou uitgroeien tot een hattrick.

Krampachtig

Voor Kloetinge werd het een allesbehalve vrolijke middag. De tegentreffer kwam flink aan. De ploeg bleef hard werken, maar speelde vooral krampachtig, slordig en met weinig overtuiging. De echte kansen waren op één hand te tellen en werden niet verzilverd. Daan Esser had nog de beste mogelijkheid op de 1-1:

Kloetinge probeerde ook na rust het initiatief te houden, maar slaagde er nauwelijks in een bres te slaan in de Lekkerlandse defensie. Sluitpost Jesper Harmans – die zijn 20e verjaardag vierde – raakte geen moment in problemen. De meegereisde supporters hadden ondertussen steeds meer moeite om nog enige lijn in het Kloetingse spel te ontdekken. Na de 2-0, opnieuw door geknoei in de achterhoede, gaven zij de moed maar op.

(foto Rolf Bosboom)

Zeperd

Natuurlijk, ook na deze zeperd is Kloetinge nog steeds koploper. Maar de voorsprong die een paar weken geleden nog zo comfortabel leek, is inmiddels danig geslonken. LRC is genaderd op 2 punten, Nieuw-Lekkerland op 5, Sliedrecht op 8. De concurrentie ruikt ongetwijfeld bloed.

Het zorgwekkende is dat Kloetinge eerder verder dreigt weg te zakken dan dat het herstel in zicht is. De mindere fase die na de jaarwisseling werd ingezet, neigt steeds meer naar malaise. In de zes competitieduels die de hoofdmacht in 2020 speelde, scoorde zij slechts 6 keer. In de 11 wedstrijden in het oude jaar waren dat 40 doelpunten.

Cruciaal

De komende thuiswedstrijd tegen Montfoort wordt cruciaal. Kloetinge móet het tij snel keren, het zelfvertrouwen herwinnen, de klasse die in de ploeg onmiskenbaar zit weer gaan omzetten in resultaten. Anders wordt het restant van de competitie nog heel lastig.

Misschien als troost ten slotte nog wat cijfers. De wedstrijd van vanmiddag was het eerste competitieduel van dit seizoen waarin Kloetinge niet scoorde. In de vorige 16 gebeurde dat wel.

Zestien keer scoren op rij in één seizoen in de competitie is opvallend, maar niet uniek. Vorig jaar seizoen lukte Kloetinge dat ook, totdat Westlandia op 6 april op het Wesselopark een einde aan de reeks maakte (0-1).

Het record over de laatste 50 jaar staat op 21, gevestigd in het seizoen 1997/1998. Alleen in de laatste wedstrijd van die jaargang, tegen VVGZ, werd toen niet door Kloetinge gescoord. De ranglijst sinds 1968:

SeizoenAantal competitieduels op rij gescoord
1997/199821
1983/198420
1998/199920
1992/199318
2004/200518
1986/198717
2018/201916
2019/202016