RBC maakt het Kloetinge niet makkelijk

Maar liefst acht doelpunten kreeg het publiek voorgeschoteld, vanavond op het Wesselopark in de oefenwedstrijd tegen RBC. Het werd uiteindelijk 5-3 voor de thuisploeg. Dat gaf redelijk de krachtsverhoudingen weer, al had het net zo goed op een remise uit kunnen draaien. Kloetinge bleek nog een flinke kluif te hebben aan de ploeg uit Roosendaal.

Na het faillissement als profclub, begon RBC zeven jaar geleden in de kelder van het amateurvoetbal aan een tweede leven. Inmiddels is de club tot de tweede klasse doorgedrongen. En wie de ploeg van Koos Waslander – al 38 jaar recordhouder van het snelste doelpunt in de Eredivisie – vanavond zag spelen, kan vermoeden dat er nog wel meer in het vat zit.

Net als zaterdag gunde Marcel Lourens vrijwel zijn complete selectie speeltijd. Mart de Kroo was een van de weinigen die aan de kant bleven. Finn Murre, de 17-jarige derde doelman, speelde de eerste helft en deed dat zeker niet onverdienstelijk.

RBC kwam sterk uit de startblokken en zette Kloetinge in de beginfase regelmatig onder druk. Dat leidde in de 17e minuut tot de 0-1, toen Issam Dahmani een vrije trap snoeihard achter Murre kopte.

Reeks kansen

Daarna zette Kloetinge serieus aan en kreeg greep op de wedstrijd. Dat leidde tot een reeks kansen, waarvan er in acht minuten tijd drie werden verzilverd. Eerst was Luuk van Vossen attent nadat Tim de Winter op de keeper was gestuit. Vervolgens rondde Jefry Dijkstra een actie van Sylvio Hage af en drie minuten later caramboleerde een corner via de schouder van Jeroen de Jonge het doel in.

Kloetinge leek daarmee de wedstrijd onder controle te hebben, maar RBC kwam op slag van rust toch nog terug tot 3-2 via Jaimy de Visser. Een kwartier na rust bracht Soufian Charraoui de oranjehemden met een schitterend schot op gelijk hoogte.

Aan de overzijde werd kans op kans gestapeld, maar zonder resultaat. Vooral Sylvio Hage raakte enigszins moedeloos omdat hij opnieuw sterk speelde, maar zelf nog altijd niet heeft weten te scoren.

Scenario

Het scenario van de eerste helft herhaalde zich. Na een half uur lukte het ineens wel om door de Roosendaalse defensie heen te breken. Tot twee keer toe rondde Jefry Dijkstra feilloos af, waarbij de 5-3 vooral ook op het conto van Valentijn van Keulen kon worden geschreven. Hij legde de bal af in plaats van zelf te scoren.

Met zijn drie doelpunten was de 18-jarige Dijkstra de man van de wedstrijd. Zaterdag scoorde hij ook al tegen Luctor Heinkenszand. Daarmee maakt hij een opvallende entree in het eerste, die doet denken aan hoe Huib van Hecke – inmiddels overgestapt naar GOES – vorig seizoen meteen zijn visitekaartje afgaf.

Bekijk de samenvatting in beeld, gemaakt door Joep Zoeteweij:

SHO

Komende zaterdag om 16.00 uur is de derde oefenwedstrijd van Kloetinge. Dat wordt een serieuze krachtmeting, want SHO komt op bezoek. Beide ploegen treffen elkaar dit seizoen ook in de competitie, net zoals in de periode 2014-2019. De laatste ontmoeting dateert van 11 mei 2019. Toen won Kloetinge thuis met 1-0, door een treffer van Thijs van den Dries.