Herfstblues in Heerjansdam: Kloetinge onderuit

Aanvoerder Roy Mulder wordt belaagd door drie verdedigers van Heerjansdam (foto: Ron Quinten)

Zo verlies je als titelkandidaat in één week tijd vijf – en misschien nog wel meer – punten. Na de woelige remise vorige week tegen Neptunus-Schiebroek moest Kloetinge vanmiddag zijn meerdere erkennen in Heerjansdam. En dat in een herfstbluesdecor van stevige regenbuien en vallende bladeren.

Coach Marcel Lourens handhaafde grotendeels zijn basiself, met Dano Lourens opnieuw aan de aftrap. Jeremy Hubregtse begon vanwegeop de bank een lichte blessure. Jefry Dijkstra bezette daarom de rechter flank, zijn eerste basisplaats dit seizoen.

Natuurgras

Kloetinge moest er zichtbaar aan wennen om weer eens op natuurgras te spelen, zeker onder deze lastige omstandigheden. Beide ploegen bleken in de eerste helft aardig tegen elkaar opgewassen te zijn, waarbij Kloetinge licht de overhand had. Dat leidde tot diverse kansen, zoals deze kopbal van Kyle Doesburg, na een voorzet van Rico van Nielen:

Heerjansdam toonde zich vooral sterk in de omschakeling. Na balverlies op het middenveld stoomden de groen-zwarten in de 23e minuut razendsnel op richting Mitchell Braafhart. Luc Delmee passeerde de doelman met een bekeken schuiver: 1-0.

Bekijk hier het fotoverslag van Ron Quinten

Kloetinge probeerde daarna de zaak wel gelijk te trekken, maar had moeite om echt gevaar te stichten. De grootste kans was na een half uur spelen nog voor Dano Lourens, na een voorzet van Jefry Dijkstra, maar hij kon de bal niet voldoende vaart meegeven. Verder strandden veel aanvalspogingen al voortijdig, door het strak verdedigende Heerjansdam.

Geen overtuiging

De rust zorgde niet voor nieuwe impulsen aan Kloetinge-zijde. Integendeel, de ploeg miste overtuiging, creativiteit en bezieling, terwijl Heerjansdam alleen maar zelfverzekerder ging spelen. Jefry Dijkstra en Dano Lourens werden al vrij snel vervangen door Jeremy Hubregtse en Thomas de Rijke, maar ook zij wisten geen bres te slaan in de Heerjansdam-defensie. Doelman Oscar Roos kwam geen moment echt in problemen.

Jeremy Hubregtse viel in, maar kon Kloetinge ook niet op het goede spoor zetten (foto: Ron Quinten)

In de 73e minuut kwam Heerjansdam op dubieuze wijze op 2-0. De bal was even daarvoor overduidelijk over de zijlijn geweest. Kloetinge maakte zich op om in te gooien, maar scheidsrechter Ronald Mol liet doorspelen omdat de grensrechter niet vlagde. De Kloetinge-defensie, compleet uit positie, kon niet meer voorkomen dat Luc Delmee zijn tweede treffer van de middag aantekende.

Stormram

Marcel Lourens probeerde in de slotfase nog een wanhoopsoffensief met een drievoudige wissel. Zo werd Jeroen de Jonge als stormram ingezet. Opvallend: in de 70 competitiewedstrijden die De Jonge tot nu toe in het eerste van Kloetinge speelde, viel hij tweemaal in. Die beide keren waren in en tegen Heerjansdam.

De slotfase leidde tot enkele kansjes, maar meer ook niet. In de 85e minuut raakte Heerjansdam-aanvoerder Mike Sloof bij een sliding op Thomas de Rijke in het strafschop de bal met de handen, maar de scheidsrechter zag er geen penalty in:

Kloetinge gaat dus voor het eerst deze competitie onderuit. Vorige week werden ook al twee punten verloren en het is nog afwachten in hoeverre het tumult na afloop van die wedstrijd consequenties heeft. De ploeg is inmiddels gezakt naar de negende plaats op de ranglijst.

Dat lijkt alle reden om de titelaspiraties te matigen. Aan de andere kant is de achterstand op de rest nog beperkt, mede doordat XerxesDZB en Nieuw Lekkerland vandaag ook verloren. Kloetinge heeft nu zeven verliespunten, één minder dan koploper RVVH en Oranje Wit. Wat de eerste zes wedstrijden in deze klasse vooral duidelijk hebben gemaakt, is dat bijna iedereen van iedereen kan winnen. Dat maakt elk duel spannend.

Heerjansdam-Kloetinge: 2-0 (1-0). Scheidsrechter: Ronald Mol. Scoreverloop: 23. Luc Delmee 1-0, 73. Luc Delmee 2-0.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Reguillo Vandepitte, Jarreau Manuhuwa, Rico van Nielen (82. Jeroen de Jonge); Valentijn van Keulen (82. Ufuk Kahveci), Roy Mulder, Jefry Dijkstra (57. Thomas de Rijke), Tim de Winter (82. Aidan Milot); Kyle Doesburg, Dano Lourens (57. Jeremy Hubregtse).