Jacht op weer drie punten in Zeeuwse derby

30 november 2019: Kloetinge viert de 0-2 van Valentijn van Keulen.

Na de zege in Nieuw-Lekkerland wacht Kloetinge morgen opnieuw een uitwedstrijd. En ditmaal zelfs een heuse Zeeuwse derby, met Terneuzense Boys als tegenstander.

Aan de overwinning van afgelopen dinsdag zat overigens nog een opvallend tintje. Het was pas de eerste keer dit kalenderjaar in deze klasse dat de bezoekende ploeg won. In de achttien andere wedstrijden die in 2022 zijn gespeeld, stapten de gastheren vijftien keer als winnaars van het veld. Drie keer werd het remise.

Kloetinge heeft die reeks dus – gelukkig – doorbroken en het zal de mannen van Marcel Lourens er veel aan gelegen zijn om daar morgen opnieuw drie punten aan toe te voegen. Terneuzense Boys zit in een lastige fase. Drie weken geleden werd nog knap gewonnen van XerxesDZB, maar de laatste twee wedstrijden – tegen Oranje Wit en BVCB – gingen royaal verloren.

Natuurgras

De ploeg van Dennis de Nooijer heeft vooral moeite met scoren. Acht treffers in elf duels is opmerkelijk mager. Vijf van de zes uitwedstrijden gingen verloren, maar op eigen veld mag Terneuzense Boys niet worden onderschat. De vijf duels tot nu toe op het Zuidersportpark leverden tien punten op, waardoor het elftal nog uit de gevarenzone blijft. Het is bovendien een van de weinige clubs die nog op natuurgras spelen. Dat zal inmiddels ook voor Kloetinge weer even wennen zijn.

30 november 2019: opkomst van de spelers bij Terneuzense Boys-Kloetinge.

Het is de 26e keer sinds begin jaren zeventig dat de hoogste teams van beide clubs elkaar treffen, in de competitie of de beker. Opvallend is dat Kloetinge tussen 1981 en 1985 tien keer op een rij niet wist te winnen.

Van de dertien wedstrijden die sindsdien zijn gespeeld, werd er slechts één keer verloren, nota bene op het Wesselopark. De laatste nederlaag in Terneuzen dateert van 21 september 1985, inmiddels bijna 37 (!) jaar geleden dus.

Debuut

De jongste ontmoeting was op 30 november 2019. Kloetinge speelde toen niet zijn beste wedstrijd, maar won uiteindelijk wel met 0-2, dankzij goals van Daan Esser en Valentijn van Keulen. Aidan Milot maakte in dat duel als 16-jarig talent zijn debuut in het eerste.