Eenvoudige zege op dag met zwart randje

Dano Lourens viert zijn hattrick (foto: Ron Quinten).

Voetbal was even niet meer belangrijk toen Kloetinge-supporter en -steward Jaap Dorleijn vorige week zaterdag kort na de wedstrijd tegen Nieuwenehoorn plotseling overleed. Slechts 43 jaar oud. Vandaag, enkele uren na de indrukwekkende en drukbezochte uitvaart, moest de hoofdmacht toch weer aan de bak. Aan de wedstrijd op het Wesselopark ging een minuut stilte vooraf. Kloetinge speelde met rouwbanden.

De tegenstander was deze middag Oranje Wit. Beide ploegen kampten met nogal wat personele perikelen. Bij Kloetinge waren onder anderen Jarreau Manuhuwa, Rico van Nielen, Aidan Milot en Jop Dekker niet inzetbaar, wat defensief gezien voor hoofdbrekens zorgde. Coach Marcel Lourens besloot Roy Mulder en Jeroen de Jonge (zijn eerste basisplaats dit seizoen) centraal achterin te zetten en hield Marijn Wijkhuijs achter de hand.

De opdracht was helder: er moest gewonnen worden, om de concurrentie niet dichterbij te laten komen. Tegen Oranje Wit leek dat goed te doen. De Dordtenaren wisten – ondanks hun plek in het linker rijtje van de ranglijst – van de afgelopen zeven wedstrijden er slechts één te winnen.

Enorm veldoverwicht

Ook deze middag maakte de ploeg een weinig overtuigende indruk. Maar ondanks het enorm veldoverwicht lukte het Kloetinge in het eerste half uur niet om te scoren. Valentijn van Keulen, Dano Lourens en Reguillo Vandepitte waren dichtbij de openingstreffer, maar stuitten op de keeper of misten net dat beetje geluk.

In de 31e minuut werd Thomas de Rijke op de rand van het strafschopgebied onderuit gehaald door Ivar de Boer. Scheidsrechter Ron Huser twijfelde niet en wees resoluut naar de penaltystip, ondanks de – niet helemaal onbegrijpelijke – protesten van spelers van Oranje Wit dat de overtreding buiten de zestien meter was. Dano Lourens maakte het allemaal niet uit en benutte koel de strafschop.

Thomas de Rijke wordt neergehaald op de rand van het strafschopgebied.
Penalty van Dano Lourens: 1-0.
Penalty gezien vanuit een andere hoek.

Daarna ging het snel. Kort voor rust ging Thomas de Rijke er opnieuw vandoor, hield het overzicht en gaf voor op Dano Lourens, die beheerst afmaakte. Nog geen twee minuten later voltooide de Kloetingse topscorer een loepzuivere hattrick. Nadat Oranje Wit-doelman Marnix van Vuuren een inzet van Jefry Dijkstra had gekeerd, was Lourens attent in de rebound en noteerde zijn 21e (!) doelpunt van het seizoen. Hij evenaart daarmee het aantal van Erik de Groene in het seizoen 2000/2001. Alleen Arjan Human scoorde, een jaar eerder, nog vaker in één seizoen voor Kloetinge: 22 keer.

2-0 Dano Lourens.
3-0 Dano Lourens.

De tweede helft was bijna een formaliteit. Kloetinge hoefde niet meer, Oranje Wit kon niet meer. Daardoor viel er na rust weinig meer te beleven, laat staan te genieten. Thomas de Rijke maakte er halverwege nog wel 4-0 van. Jefry Dijkstra gaf voor, Reguillo Vandepitte legde de bal met wat moeite opzij, waarna de inkomende De Rijke hard binnen kon schieten.

Verder gebeurde er weinig noemenswaardig meer, afgezien van de opmerkelijke invalbeurt van oud-prof Thomas van den Houten (31), die tegenwoordig in het tweede van Kloetinge zijn wedstrijden speelt. Verder mocht de 17-jarige Wout Meijer vlak voor tijd zijn competitiedebuut in het eerste maken. Vorig jaar november speelde hij al een paar minuten mee in de bekerwedstrijd tegen Yerseke.

Wout Meijer viert na afloop zijn competitiedebuut met de supporters.

Al met al een even eenvoudige als noodzakelijke zege voor Kloetinge. Door het verlies van XerxesDZB tegen RVVH is de marge met de nummer twee (nu Nieuwenhoorn) vergroot naar vier punten. Volgende week opnieuw een belangrijk duel: de uitwedstrijd tegen RVVH.

Kloetinge-Oranje Wit: 4-0 (3-0). Scheidsrechter: Ron Huser. Scoreverloop: 32. Dano Lourens 1-0 (penalty). 44. Dano Lourens 2-0, 45+1. Dano Lourens 3-0, 71. Thomas de Rijke 4-0.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart, Jeremy Hubregtse (60. Marijn Wijkhuijs), Roy Mulder (84. Wout Meijer), Jeroen de Jonge, Klaas van Hecke, Tim de Winter (72. Thomas van den Houten), Valentijn van Keulen (72. Kyle Doesburg), Reguillo Vandepitte, Jefry Dijkstra, Dano Lourens, Thomas de Rijke.

De spelers bedanken na afloop de supporters.
Spelers en Kloetinge Fanatics na afloop van de wedstrijd met het spandoek ter ere van Jaap Dorleijn.