Recordjacht: Dano Lourens vs. Arjan Human

Dano Lourens viert een van zijn treffers tegen RVVH (foto: Ron Quinten).

Hij is pas net achttien jaar, maar Dano Lourens verbaast dit seizoen iedereen in Kloetinge en inmiddels ver daarbuiten. Zeker na zijn drie goals van afgelopen zaterdag tegen Oranje Wit is het een kwestie van tijd voordat records worden gebroken.

Maandag zei de spits, die komende zomer naar Jong Sparta vertrekt, het zelf onomwonden in de PZC: ,,Ik heb bij mijn afscheid twee doelen gesteld: ik wil kampioen worden met het team én persoonlijk wil ik clubtopscorer van Kloetinge worden met het hoogste aantal competitiedoelpunten in één seizoen.”

Het eerste doel ligt binnen handbereik, al zullen de komende weken ongetwijfeld nog spannend worden. Het tweede doel is al bijna een feit. Lourens staat inmiddels op 21 goals. Het record staat sinds het seizoen 1999/2000 op naam van Arjan Human met 22 goals (zie de lijst sinds 1968), tijdens diens enige seizoen bij Kloetinge. Hij werd daarna prof bij RKC.

Bijna geen minuut gemist

In hoeverre zijn de prestaties van de twee vergelijkbaar? Human (destijds 21 jaar) maakte zijn goals in 26 wedstrijden, waarvan hij bijna geen minuut miste. Alleen in het voorlaatste duel, tegen Spakenburg, werd hij een kwartier voor tijd gewisseld. Dat betekent 22 goals in 2325 gespeelde minuten, ofwel 1 goal per 106 minuten.

PZC van 25 april 2000.

Bij Dano Lourens zou je bijna vergeten dat hij vóór de winter- en coronastop geen basisspeler was en slechts één volledige wedstrijd speelde: tegen Neptunus-Schiebroek. Pas sinds de hervatting van de competitie, begin februari, is hij een vaste waarde en maakte alleen tegen Terneuzense Boys de negentig minuten niet helemaal vol.

Sinds de winterstop scoorde hij 19 keer in 14 wedstrijden. Voor het hele seizoen komt Lourens tot nu toe uit op 21 doelpunten in 1433 gespeelde minuten, ofwel 1 goal per 68 minuten! In dat opzicht loopt hij dus aanzienlijk voor op Human, die destijds overigens samenspeelde met onder onderen Marcel Lourens, vader van het toptalent en nu trainer van de hoofdmacht van Kloetinge.

Vooral op eigen veld

Opvallend is dat Dano Lourens vooral op eigen veld succesvol is. Van de 21 doelpunten scoorde hij er 15 op het Wesselopark. Bij Human was het juist keurig verdeeld: 11 thuis en 11 uit.

Toch blijft de vraag in hoeverre de prestaties van beide spitsen helemaal naast elkaar te leggen zijn. Kloetinge speelde in het seizoen 1999/2000 in de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau. Nu komt de ploeg uit op het vierde amateurniveau. Dat is toch wel een verschil.

Tegelijkertijd doet het niets af aan de uitzonderlijke prestatie die Lourens momenteel in het groen-witte shirt levert. Als het hem lukt zijn beide doelstellingen te realiseren, verdient hij een apart hoofdstuk in de clubgeschiedenis.

Op de hielen gezeten

Lourens is ook topscorer van de eerste klasse B, maar daarbij wordt hij wel op de hielen gezeten door Harold Vrolijk (XerxesDBZ), die op 20 doelpunten staat. En dan tellen we diens eigen doelpunt afgelopen zaterdag tegen RVVH niet eens mee. De topscorerslijst:

SpelerClubAantal goals
Dano LourensKloetinge21
Harold VrolijkXerxesDZB20
Ibo OzbilekOranje Wit16
Ricoberto LuijandoBVCB11
Dimitri Gomes AlmeidaNieuwenhoorn9
Luc DelmeeHeerjansdam8
Sanzio DieterichRVVH8
Gert-Jan PlaizierHeerjansdam8
Sjoerd SlobNieuw Lekkerland8