Vroege tegengoal krijgt Kloetinge niet klein

Jefry Dijkstra passeert Nieuw-Lekkerland-verdediger Jan Verheij (foto: Ron Quinten).

Nog altijd durven weinig mensen op het Wesselopark het woord ‘kampioenschap’ al hardop uit te spreken, maar na de nagelbijter van vanavond (uiteindelijk 2-1 winst op Nieuw-Lekkerland) begint de titel voor Kloetinge toch echt binnen handbereik te komen. Zeker doordat Nieuwenhoorn op eigen veld tegen Oranje Wit niet verder kwam dan een remise.

Kloetinge moest er wel voor knokken, in de 125e wedstrijd van Marcel Lourens als coach van de hoofdmacht. Kyle Doesburg was weer opgenomen in de basiself, omdat Thomas de Rijke niet inzetbaar was. Verder stonden dezelfde spelers aan de aftrap als afgelopen zaterdag tegen RVVH.

Nieuw-Lekkerland leek de lange, doordeweekse reis naar Zeeland vooral te hebben gemaakt met de intentie het Kloetingse spel te ontregelen, onder meer met onnodig lange blessurebehandelingen en trage spelhervattingen in de openingsfase. Daardoor haalden ze het tempo uit de wedstrijd, terwijl Kloetinge juist jacht maakte op een snelle treffer.

De spelers komen het veld op.

De vijandelijke strategie bleek effectief, zeker toen in de twaalfde minuut uit het niets de 0-1 viel en de thuisploeg ineens tegen een achterstand aankeek. Dat bleek de afgelopen jaren vaak een slechte voorbode te zijn. De laatste keer dat Kloetinge in de competitie niet de openingstreffer maakte maar toch won, was al ruim 2,5 jaar geleden. Op 5 oktober 2019 werd in de thuiswedstrijd tegen Oranje Wit een achterstand van 0-1 omgebogen tot een zege (3-1).

Record gebroken

Vanavond duurde het tot de 31e minuut voordat Kloetinge weer op gelijke hoogte kwam. Kyle Doesburg kopte een voorzet van Jefry Dijkstra op de lat, waarna Dano Lourens – eveneens met hoofd – in de rebound alsnog keeper Delano Kortstam passeerde. Met zijn 23e competitietreffer heeft Lourens nu het 22 jaar oude clubrecord van Arjan Human gebroken.

1-1 Dano Lourens.

Vooral in de beginfase van de tweede helft probeerde Kloetinge definitief afstand te nemen. Dat zorgde voor een salvo aan kansen, maar het geluk ontbrak. Kyle Doesburg raakt van dichtbij snoeihard de paal, een schot van Klaas van Hecke werd door de keeper uit het doel getikt en een knal van afstand van Jeremy Hubregtse spatte uiteen op de lat:

Schot Jeremy Hubregtse op de lat.

In de 59e minuut was het wel bingo. Doelman Kortstam bokste een corner van Jefry Dijkstra weg en probeerde vervolgens de bal te achterhalen. Dano Lourens was hem te snel af, legde terug op Tim de Winter, die met een laag schot voor zijn derde treffer van het seizoen zorgde.

2-1 Tim de Winter.

De Winter kroonde zich daarmee uiteindelijk tot matchwinner, maar het duurde nog ruim een half uur voordat die conclusie definitief kan worden getrokken. Kloetinge lukte het maar niet om de marge te vergroten, terwijl Nieuw-Lekkerland er meerdere keren gevaarlijk uit kwam. Een uiterste krachtsinspanning van Mitchell Braafhart, opnieuw van grote waarde voor de ploeg, voorkwam erger.

Komende zaterdag wacht de volgende ‘finale’: de ‘omgedraaide’ uitwedstrijd tegen SHO, die dus in Kloetinge wordt gespeeld.

Kloetinge-Nieuw-Lekkerland 2-1 (1-1). Scheidsrechter: Arthur Ebink. Scoreverloop: 12. Niels Brekelmans 0-1, 31. Dano Lourens 1-1, 59. Tim de Winter 2-1.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart, Jeremy Hubregtse (86. Jarreau Manuhuwa), Roy Mulder, Jeroen de Jonge, Klaas van Hecke, Tim de Winter (88. Marijn Wijkhuijs), Valentijn van Keulen (73. Aidan Milot), Reguillo Vandepitte, Jefry Dijkstra, Dano Lourens, Kyle Doesburg.