Wat een ontlading: Kloetinge naar hoofdklasse!

Ontlading bij Kyle Doesburg, nadat hij 2-1 heeft gescoord (foto: Ron Quinten).

Wat een avond, wat een sfeer, wat een spanning en – uiteindelijk – wat een ontlading! Om precies 21.37 uur vanavond zette scheidsrechter Niels Boel een punt achter de wedstrijd tegen Terneuzense Boys en was het kampioenschap van Kloetinge een feit. Het laatste fluitsignaal was het startsein van een groot feest.

Zeventien jaar hebben de supporters op een titel moeten wachten. Dano Lourens, met 24 goals dit seizoen zeer bepalend, was net één jaar toen het eerste van Kloetinge voor het laatst een kampioenschap kon vieren. Het is ook inmiddels ook al zeven jaar geleden dat de club afscheid moest nemen van de hoofdklasse.

Ambiance

Eindelijk, zei menigeen dan ook, na het definitief veroveren van de titel. En dat het gebeurde op eigen veld, uitgerekend in de derby tegen Terneuzense Boys, in een ambiance waar geen Zeeuwse club aan tippen, was dan ook dik verdiend.

Het was een avond die de kroon is op het werk van Marcel Lourens en consorten, die vijf jaar lang keihard hebben gewerkt om Kloetinge terug te brengen naar de hoofdklasse. Die missie duurde mede door pech en de coronapandemie langer dan voorzien, maar het geloof in het welslagen ervan is nooit verdwenen.

Dano Lourens, Klaas van Hecke en Valentijn van Keulen proberen Cor-Pieter Pander af te stoppen (foto: Ron Quinten).

De kampioenswedstrijd bevatte vanavond alle ingrediënten die bij zo’n duel horen. Zo’n tweeduizend mensen waren ervoor naar het Wesselopark gekomen. Zelfs het weer werkte, na een drijfnatte middag, mee om er een prachtige avond van te maken.

Kloetinge moest het doen zonder Jeremy Hubregtse en Thomas de Rijke. Zij bleken nog onvoldoende hersteld van de blessures die ze vorige week opliepen tegen SHO. Daardoor waren Kyle Doesburg en Marijn Wijkhuijs opgenomen in de basiself. Bij de tegenstander was Miroslav Peric niet inzetbaar. Beide ploegen werden door het publiek ontvangen met veel vuurwerk en confetti.

Terneuzense Boys was uiteraard niet door de Westerscheldetunnel gekomen om mee te werken aan het Kloetingse feestje. Het elftal kon de punten ook zeker gebruiken, omdat het nog niet helemaal veilig is. De strategie van de ploeg van Dennis de Nooijer was helder: inzakken en hopen te kunnen profiteren van fouten aan Kloetingse zijde.

Tim de Winter (foto: Ron Quinten).

De kampioen in spe probeerde zo snel mogelijk op voorsprong te komen. Dat leidde tot een reeks kansen, maar het ontbrak aan finesse en geluk in de afronding. Dat fortuin had Terneuzense Boys wel, met een goal die letterlijk uit de lucht kwam vallen. Cor-Pieter Pander haalde in de 12e minuut van pakweg 25 meter uit en zijn boogbal verdween pardoes achter Mitchell Braafhart, die ver voor zijn doel stond.

Net als tegen Nieuw Lekkerland liet Kloetinge zich niet van de wijs brengen door een achterstand, in de overtuiging dat het overwicht zich vroeg of laat in de wedstrijd zou uitbetalen. De gelijkmaker viel in de 30e minuut. Dano Lourens werkte een voorzet van Jefry Dijkstra van dichtbij binnen en noteerde daarmee zijn 24e treffer van het seizoen.

Terneuzense Boys claimde – zeker niet onbegrijpelijk – hands, maar vond geen gehoor bij de scheidsrechter. Lourens gaf na de wedstrijd voor de camera van Omroep Zeeland ruiterlijk toe dat de protesten terecht waren. ,,Maar dat maakt niet uit. Een goal is een goal.”

1-1 Dano Lourens.
Dano Lourens viert zijn 24e competitietreffer van dit seizoen. Aanvoerder Ewoud van Troost van Terneuzense Boys protesteert (foto: Ron Quinten).

In de beginfase van de tweede helft ontsnapte Kloetinge aan opnieuw een achterstand. De paal bracht ditmaal redding. Aan de overkant was het in de 60e minuut wel raak. Tim de Winter speelde Kyle Doesburg aan op de rand van de zestien. Die draaide zich knap vrij en schoot laag in de linker hoek raak, tot grote vreugde van iedereen met een groen-wit hart.

2-1 Kyle Doesburg.

Het Terneuzense verzet leek daarmee gebroken, zeker nadat verdediger Wouter Faasse zes minuten later in de fout ging. Opgejaagd door Doesburg speelde hij verkeerd terug, waardoor Lourens de bal kon onderscheppen. Die stuitte in eerste instantie op keeper Nando Pijnenburg, maar kon vervolgens terugleggen op Doesburg, die met zijn tweede goal het feestgedruis inluidde.

Want met een stand van 3-1 kon er weinig meer misgaan. Reguillo Vandepitte dacht even voor 4-1 te hebben gezorgd, maar zijn doelpunt ging wegens (randje) buitenspel niet door. Dano Lourens werd in de 78e minuut in het strafschopgebied gevloerd. Een penalty leek op z’n plaats, maar scheidsrechter Matthijs Jobse raakte net daarvoor geblesseerd en kon de situatie niet meer beoordelen.

Penalty?

Al snel was duidelijk dat Jobse niet verder kon. Even vreesde het publiek dat, net als tegen Oranje Wit, het duel moest worden gestaakt. Maar gelukkig was er nu wel een reserve-scheidsrechter aanwezig. Niels Boel floot, na een flink oponthoud, de resterende minuten.

Het eindsignaal maakte, een kwartier later, veel los. Vooral de jongere supporters bestormden het veld, spelers gingen op de schouders, volwassen kerels stond met tranen in de ogen. Want deze avond, deze titel en dit seizoen voegen een prachtig hoofdstuk toe aan de clubhistorie. De spelers werden een voor een gehuldigd op de tribune, waar ze hun medailles kregen omgehangen, als bewijs dat het echt waar is: Kloetinge is kampioen.

Kloetinge-Terneuzense Boys 3-1 (1-1). Scheidsrechter: Matthijs Jobse (78. Niels Boel). Scoreverloop: 12. Cor-Pieter Pander 0-1, 30. Dano Lourens 1-1, 60. Kyle Doesburg 2-1, 66. Kyle Doesburg 3-1.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Marijn Wijkhuijs, Jeroen de Jonge (77. Jarreau Manuhuwa), Roy Mulder, Klaas van Hecke; Valentijn van Keulen, Tim de Winter (77. Aidan Milot), Reguillo Vandepitte; Kyle Doesburg, Dano Lourens, Jefry Dijkstra.

(foto: Ron Quinten).