Lourens & Lourens nemen in stijl afscheid

Dano Lourens kust het Kloetinge-logo op zijn shirt na zijn 3-0 (foto: Ron Quinten).

De laatste wedstrijd van het seizoen, vanmiddag tegen Heerjansdam, won Kloetinge met 4-0. Maar het had ook makkelijk 7-0 kunnen worden, of zelfs dubbele cijfers. Het was allemaal van ondergeschikt belang. Het kampioensfeest werd vooral nog eens dunnetjes overgedaan en er werd afscheid genomen.

Afscheid van vader en zoon Lourens. Marcel Lourens, die in zijn vijfde en laatste seizoen als trainer de kroon op zijn werk zette met een kampioenschap en promotie naar de hoofdklasse. Niet in de laatste plaats dankzij zoon Dano, die niet te stuiten was. Vanmiddag zorgde de 18-jarige topscorer voor nog eens twee goals en bracht zijn totaal op 26. Daarmee is hij ook topscorer van de eerste klasse geworden.

Publiekswissel

Dano Lourens, die komend seizoen zijn talent mag tonen bij Jong Sparta, kreeg vlak voor de tijd de verwachte publiekswissel. Een klein half uur eerder viel die eer ook te beurt aan Tim de Winter en Marijn Wijkhuijs. Zij verlaten na respectievelijk twee en drie seizoenen Kloetinge en verkassen naar Goes (De Winter) en Dauwendaele (Wijkhuijs). Ook voor Jarreau Manuhuwa, die in de tweede helft inviel, was het zijn laatste duel in het groen-witte shirt. Hij stopt met voetbal.

De wedstrijd zelf miste elke spanning. Voor zowel Kloetinge als Heerjansdam stond er niets meer op het spel. De bezoekers wilden vooral hun krachten sparen voor de finale van de VoetbalRijnmond Cup tegen SC Feyenoord, op tweede pinksterdag. De ploeg speelde daarom met een gelegenheidsformatie en hield een aantal vaste krachten op de bank.

Vijftigste verjaardag

Bij Kloetinge gunde Marcel Lourens – die zijn vijftigste verjaardag vierde – tweede keeper Youri Bal speeltijd, die daarmee zijn officiële debuut in de hoofdmacht maakte. Klaas van Hecke, Jeremy Hubregtse en Thomas de Rijke bleven opnieuw aan de kant vanwege blessures. Kyle Doesburg begon in de basis. Net als vorige week in Papendrecht werd Kloetinge door de tegenstander met een erehaag begroet.

Erehaag voor Kloetinge. Omdat coach Marcel Lourens 50 was geworden, klonk er een verjaardagslied.

Ondanks het overwicht van Kloetinge duurde het ruim een half uur voordat de score werd geopend. Terwijl een reclamevliegtuig in opdracht van een van de sponsors boven het Wesselopark cirkelde (‘Livingstone feliciteert de kampioenen’) gaf Aidan Milot een steekpass aan Dano Lourens, die de bal subtiel over doelman Oscar Roos wipte: 1-0.

1-0 Dano Lourens.
De 1-0 vanuit een andere hoek.

Nog vóór rust werd het 2-0 en 3-0. Eerst dolde Kyle Doesburg de Heerjansdam-defensie. Een paar minuten later kwam Dano Lourens vrij voor de keeper en zorgde voor zijn 26e treffer, die hij bezegelde met een kus op het clublogo op zijn shirt.

2-0 Kyle Doesburg.
3-0 Dano Lourens.

In het tweede bedrijf kwam na tien minuten de 4-0 op het scorebord. Jefry Dijkstra gaf een voorzet op maat, die Kyle Doesburg zonder veel moeite binnen kon schuiven. Daarmee bracht hij zijn seizoenstotaal op acht.

4-0 Kyle Doesburg.

In de resterende 35 minuten vielen er nog legio kansen te noteren, maar tot een doelpunt kwam het niet meer. Lourens joeg vergeefs op zijn vierde hattrick van het seizoen. Mogelijkheden genoeg, inclusief een penalty in de slotfase. De topschutter wilde het met een panenka net iets te mooi doen.

Penalty Dano Lourens.

Het deed allemaal weinig meer ter zake. De zeventiende zege van het seizoen – een record – was al lang en breed binnen. Het seizoen 2021-2022 zit erop. En ja, het was prachtig.

Na de wedstrijd werd niet alleen het eerste elftal (nogmaals) gehuldigd, maar ook alle andere teams die een kampioenschap hebben kunnen vieren. En dat waren er nogal wat. Een mooie actie, die onderstreepte dat vv Kloetinge echt een vereniging is en dat het wel goed zit met aankomend talent.

Maandag op Forza Kloetinge een uitgebreide terugblik op het seizoen, inclusief alle statistieken.

Kloetinge-Heerjansdam 4-0 (3-0). Scheidsrechter: Tijs Gommans. Scoreverloop: 33. Dano Lourens 1-0, 40. Kyle Doesburg 2-0, 45. Dano Lourens 3-0, 55. Kyle Doesburg 4-0.
Opstelling Kloetinge: Youri Bal, Aidan Milot, Roy Mulder (64. Jarreau Manuhuwa), Jeroen de Jonge, Marijn Wijkhuijs (64. Rico van Nielen), Valentijn van Keulen, Reguillo Vandepitte, Tim de Winter (64. Ufuk Kahveci), Jefry Dijkstra, Dano Lourens (90. Wout Meijer), Kyle Doesburg.