Na misser weet Kloetinge weer wat verliezen is

Kyle Doesburg werkt zich langs een tegenstander (foto: Ron Quinten)

Het moest er een keer van komen. En het gebeurde vanmiddag in en tegen Poortugaal. Kloetinge ging in de slotfase met 1-0 onderuit en raakte de ongeslagen status kwijt, in een wedstrijd waarin een remise het hoogst haalbare leek.

Het lag na afloop voor de hand om vooral te wijzen naar Mitchell Braafhart. De doelman ging in de laatste minuut weliswaar opzichtig in de fout, maar was tot dat moment juist degene die de ploeg mede op de been hield, terwijl lang niet alle spelers hun gebruikelijke niveau haalden.

Het resultaat was niettemin dat er een einde is gekomen aan een reeks van 21 officiële wedstrijden op rij waarin Kloetinge ongeslagen was. De laatste nederlaag dateerde van 16 april van dit jaar, toen het 3-2 werd in en tegen Brielle. Voor Jurriaan van Poelje is het – na twaalf competitieduels, één bekerwedstrijd en vijf oefenpotjes tegen sterke tegenstanders – de eerste keer dat hij met Kloetinge verliest.

Ook topscorer Ruben de Jager was niet trefzeker (foto: Ron Quinten)

Poortugaal werd dus vanmiddag het eerste struikelblok. Helemaal verrassend was ook weer niet, want welbeschouwd is het een klein wonder dat Kloetinge nog niet eerder een nederlaag moest incasseren. De concurrentie in de vierde klasse is groot en mede dankzij enorme inzet en geloof in eigen kunnen heeft de ploeg zich naar de top van de ranglijst gewerkt.

Razendsnelle spelers

Maar met de status van koploper neemt ook de druk toe. Tegenstanders zijn extra gemotiveerd, terwijl bij Kloetinge de afgelopen maanden beginnen te wegen. Tegen Poortugaal had de ploeg het zwaar. De gedreven thuisploeg, met razendsnelle spelers op de flanken, begon feller aan de wedstrijd dan Kloetinge, dat van geluk mocht spreken dat het halverwege de eerste helft niet tegen een achterstand aankeek. Geleidelijk kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht, maar het lukte nauwelijks om serieuze kansen te creëren.

Jeroen de Jonge (foto: Ron Quinten)

In de tweede helft had Kloetinge meer greep op de tegenstander, maar bleef moeite houden om echt gevaar te stichten, doordat Poortugaal zich met hand en tand verzette. Doelman Marvin Nootenboom van de thuisploeg werd nauwelijks echt op de proef gesteld. Jurriaan van Poelje had op de bank ook te weinig achter de hand – onder anderen Jeremy Hubregtse, Thomas de Rijke (beiden met het tweede elftal mee) en Gianni Vandepitte (geblesseerd) ontbraken – om een doorbraak te forceren.

Loeren op die ene kans

Naarmate het eindsignaal dichterbij kwam, was de conclusie van de meegereisde supporters dat Kloetinge tevreden moest zijn met een punt. Niettemin werd van beide kanten geloerd op die ene kans om alsnog de volle winst binnen te halen.

Tekenend was dat Kloetinge pas in de 90ste minuut de eerste hoekschop van de wedstrijd kreeg. Die leverde niets op, waarop Poortugaal razendsnel uitbrak. Mitchell Braafhart, ruim buiten zijn doelgebied, verkeek zich op de lange bal naar voren. Daardoor kon Gerwin Lake ermee vandoor, waarna de aanvaller eenvoudig voor de 1-0 zorgde. Jop Dekker kwam in een ultieme poging de zaak te redden, net te laat:

1-0 Poortugaal

Ondanks de nederlaag blijft Kloetinge koploper, al is Smitshoek inmiddels op één punt genaderd. De vraag is nu vooral of deze wedstrijd een eenmalige uitglijder was of de voorbode van een mindere periode, zoals elke ploeg die wel tijdens de competitie heeft. Komende zaterdag wacht in elk geval opnieuw een zware kluif, als ARC (de nummer vier van de ranglijst) naar het Wesselopark komt.

Poortugaal-Kloetinge: 1-0 (0-0). Scheidsrechter: Pieter van Veelen. Scoreverloop: 90. Gerwin Lake 1-0. Gele kaarten Kloetinge: Reguillo Vandepitte en Koen Plank.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke (90. Jeffrey Theunisse), Koen Plank, Jeroen de Jonge, Jesse van der Linden (43. Jop Dekker); Valentijn van Keulen, Reguillo Vandepitte, Ruben de Jager; Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg, Jorik Mijnhijmer.