Enerverende derby kent vooral geen verliezers

De spelers komen het veld op (foto: René van der Vliet)

Direct na afloop van de derby Goes-Kloetinge (1-1), gisteravond, liepen de meningen nogal uiteen. Had Kloetinge dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap? Wat als Reguillo Vandepitte die grote kans vlak voor tijd had benut? Had Goes toch niet meer recht op de overwinning?

De ‘Zeeuwse burentwist’, zoals het op Teletekst werd genoemd, mocht dan geen winnaar hebben gekregen, de wedstrijd kende vooral geen verliezers. Zeker voor de neutrale toeschouwer was het een onderhoudend duel vol strijd, in een ambiance die een en al reclame was voor het amateurvoetbal: veel publiek (naar schatting 2500 mensen), volop sfeeracties en zonder onderlinge haat en nijd.

Kloetinge speelde in vrijwel dezelfde opstelling als twee weken geleden tegen Achilles Veen. Alleen Valentijn van Keulen was terug in de basis, ten koste van Dook van den Berg. De mannen van Jurriaan van Poelje begonnen goed aan de wedstrijd en hadden in de eerste helft licht de overhand.

Zo’n 2500 mensen bezochten de wedstrijd (foto: René van der Vliet)

Veel aanvallen gingen over de linker flank, waar de hardwerkende Nizar Mekkaoui rechtsback Renzo Roemeratoe handenvol werk bezorgde. Mekkaoui was in de 12e minuut ook dicht bij de 0-1, maar zijn schot raakte de lat.

Reguillo Vandepitte aan de bal, omringd door de Goes-spelers Tim de Winter, Daniel Wissel en Steven Smulder (foto: René van der Vliet)

In de 40e minuut lukte het uiteindelijk om op voorsprong te komen. Jefry Dijkstra werd weggestuurd en slaagde er, vlak voor de achterlijn, in de bal op maat voor te geven aan Ruben de Jager. De topscorer kreeg alle ruimte om de 0-1 binnen te koppen. Zijn zestiende treffer van het seizoen. En voor Dijkstra de dertiende (!) assist.

0-1 Ruben de Jager

In de rust gooide Goes-trainer Dennis de Nooijer het roer om en voerde een driedubbele wissel door, waardoor Stefan de Bert, Reza Maipauw en Jesse Kalwij het veld in kwamen. In de tweede helft had Kloetinge aanvankelijk de zaken redelijk onder controle, maar dat veranderde na een minuut of tien. Goes werd een stuk dreigender en combineerde slim. Dat leidde uiteindelijk in de 63e minuut tot de gelijkmaker van Kalwij.

Na de tegentreffer was Kloetinge het even helemaal kwijt en ontsnapte diverse keren aan een achterstand. Pas in de slotfase wist de ploeg zich onder de druk uit te voetballen. Invaller Kyle Doesburg was tot twee keer toe dicht bij een doelpunt. En in de slotfase zette Doesburg met een listig passje Reguillo Vandepitte vrij voor de keeper, maar opnieuw behoedde doelman Matthew Lentink Goes voor een nederlaag.

Kans voor Reguillo Vandepitte, vlak voor het eindsignaal

Desondanks was 1-1 uiteindelijk een terechte uitslag. Goes bewees opnieuw een uitstekende ploeg te hebben, die (nog) hoger op de ranglijst zou moeten staan. De wedstrijd voelde ongetwijfeld ook als een grotendeels geslaagde revanche voor de nederlaag in oktober op het Wesselopark.

Jeroen de Jonge maakte in de tweede helft zijn rentree. De verdediger raakte bijna twee maanden geleden in de uitwedstrijd tegen SC Feyenoord geblesseerd. Voor De Jonge was het duel tegen Goes meteen zijn 100e competitiewedstrijd in de hoofdmacht van Kloetinge.

Kloetinge mocht, zeker gezien de lastige tweede helft, niet mopperen over de uitslag. Omroep Zeeland kopte na afloop dat de ploeg ‘averij’ had opgelopen op in titelstrijd, maar een remise tegen een van de subtoppers is helemaal niet verkeerd. Bovendien verloor directe concurrent Capelle vanmiddag bij Achilles Veen, waardoor de voorsprong in de stand zelfs is vergroot naar zes punten.

Koen Plank in duel met Erwin Franse (foto: René van der Vliet)

Na 23 wedstrijden heeft Kloetinge nu 50 punten. Hoe knap dat is, bewijst de clubhistorie. Slechts in twee seizoenen werden meer punten gehaald: vorig jaar (56) en in 2018/2019 (51). Maar in beide seizoenen was na 23 wedstrijden de grens van 50 nog niet gepasseerd.

Goes-Kloetinge 1-1 (0-1). Scheidsrechter: Franklin Berg. Scoreverloop: 40. Ruben de Jager 0-1, 63. Jesse Kalwij 1-1. Gele kaarten Kloetinge: Jop Dekker, Jorik Mijnhijmer en Dook van den Berg.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Koen Plank, Jeffrey Theunisse, Jop Dekker (57. Jeroen de Jonge); Valentijn van Keulen, Reguillo Vandepitte, Jorik Mijnhijmer (69. Kyle Doesburg); Jefry Dijkstra, Ruben de Jager, Nizar Mekkaoui (83. Dook van den Berg).