Kloetinge toont karakter en sleept zege binnen

Nizar Mekkaoui aan de bal, achtervolgd door Odin’59-verdediger Hamza Rahaoui. Op de achtergrond kijken Gianni Vandepitte en Ufuk Kahveci toe (foto: Ron Quinten)

‘Toch niet weer hè?’, dacht iedereen die Kloetinge een warm hart toedraagt vanmiddag even na drieën op het Wesselopark. Net als drie weken geleden tegen Zwaluwen en vorige week tegen Nieuwenhoorn was het de tegenstander die direct in de openingsfase scoorde.

Ditmaal stond de koploper zelfs al binnen 150 seconden na de aftrap op achterstand, terwijl deze wedstrijd tegen Odin’59 hoe dan ook moest worden gewonnen om de regie te houden in de titelstrijd. Nu liep het alsnog goed af. Vooral op wilskracht wist de ploeg de achterstand wel om te buigen en de zege uiteindelijk binnen te slepen: 2-1.

Daarmee gebeurde hetzelfde als in de uitwedstrijd tegen Odin’59, vorig jaar november. Toen werd het na een ruststand van 2-1 toch nog 2-3, dankzij treffers van Kyle Doesburg en Klaas van Hecke. Sindsdien voert Kloetinge de ranglijst onafgebroken aan.

Jop Dekker, in duel met Odin’59-aanvoerder Kick Groot (foto: Ron Quinten)

Vanmiddag was vooral de vraag of Kloetinge zich kon herpakken na de pijnlijke nederlagen tegen Zwaluwen en Nieuwenhoorn. Dat moest Jurriaan van Poelje doen zonder de geblesseerden Klaas van Hecke, Dook van den Berg (en nog altijd Roy Mulder) en de afwezige Koen Plank.

Ufuk Kahveci, die voor het laatst vorig jaar september (tegen Spijkenisse) in de basis startte, nam de linksbackpositie in. Jop Dekker ging naar de rechterkant, terwijl Jeffrey Theunisse en Jeroen de Jong het hart van de verdediging vormden. Op het middenveld maakte Gianni Vandepitte na vijf maanden zijn rentree in het eerste, ten koste van Valentijn van Keulen.

Gianni Vandepitte maakte na vijf maanden zijn rentree in het eerste (foto: Ron Quinten)

Odin’59 bleek opnieuw een sterke en gevaarlijke ploeg, niet in de laatste plaats vanwege de pijlsnelle rechtsbuiten Mounir Mounji, die het de Kloetinge-defensie keer op keer lastig maakte. De bezoekers uit Heemskerk hadden in de eerste helft de overhand, combineerden makkelijker dan Kloetinge en stichtten volop gevaar.

Na de vroege 0-1 – Niels Jager, door Jop Dekker uit het oog verloren, liet Mitchell Braafhart kansloos – raakte Kloetinge niet in paniek en bleef met wisselend succes haar eigen spel spelen. De achterstand werd deze keer al vrij snel gerepareerd. Kyle Doesburg tikte binnen na een strakke voorzet van – wie anders – Jefry Dijkstra.

1-1 Kyle Doesburg

Toch mocht Kloetinge blij zijn dat het met een gelijke stand de rust haalde, want Odin’59 zette de thuisploeg flink onder druk, maar verzuimde de voorsprong uit te bouwen. In de tweede helft was er meer evenwicht tussen beide partijen, met kansen en kansjes over en weer. Jorik Mijnhijmer kreeg de beste mogelijkheid, maar hij kon een voorzet van Ruben de Jager net niet binnenglijden.

Kans voor Jorik Mijnhijmer

Ruim een kwartier na rust pikte Jop Dekker een afvallende bal op. Martin Campbell probeerde diens schot te blokken, maar de bal raakte zijn uitgestoken hand. Scheidsrechter Pieter van Veelen stond erbovenop en kon niet anders dan naar de penaltystip wijzen. Ruben de Jager benutte de strafschop feilloos, zijn zeventiende treffer van het seizoen.

Martin Campbell maakt hands. Scheidsrechter geeft een strafschop.
2-1 Ruben de Jager
Ruben de Jager zoekt na zijn benutte penalty zijn vader op (foto: Ron Quinten)

In de resterende ruim twintig minuten moest Kloetinge alle zeilen bijzetten om de winst over de streep te trekken. Dat lukte met pijn en moeite en ten koste van diverse gele kaarten, onder anderen voor Jeffrey Theunisse (die daardoor geschorst is voor het duel tegen De Dijk) en Ruben de Jager (staat opnieuw op scherp). De ploeg heeft inmiddels de meeste gele kaarten van alle ploegen in de vierde divisie A verzameld: 53.

In de slotfase was Nizar Mekkaoui nog dicht zijn de eerste doelpunt voor Kloetinge. Hij passeerde twee spelers buitenom, maar stuitte op keeper Calvin Valente.

Nizar Mekkaoui maakt er in de slotfase bijna 3-1 van

De opluchting was voel- en hoorbaar toen Van Veelen affloot. Eindelijk kon Kloetinge weer eens juichen. De drie broodnodige punten waren binnen tegen een tegenstander die misschien wel meer had verdiend. In elk geval tankt de ploeg vertrouwen voor de laatste vier wedstrijden in mei. En dat zal hard nodig zijn om de concurrentie, die vandaag ook weer won, van het lijf te houden.

Bekijk de impressie die Joep Zoeteweij van de wedstrijd maakte:

Kloetinge-Odin’59 2-1 (1-1). Scheidsrechter: Pieter van Veelen. Scoreverloop: 3. Niels Jager 0-1, 18. Kyle Doesburg 1-1, 69. Ruben de Jager 2-1 (penalty). Gele kaarten Kloetinge: Ufuk Kahveci, Jeffrey Theunisse, Ruben de Jager en Valentijn van Keulen.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Jop Dekker, Jeffrey Theunisse, Jeroen de Jonge, Ufuk Kahveci (88. Huub Wolters); Reguillo Vandepitte, Gianni Vandepitte (71. Valentijn van Keulen), Ruben de Jager (88. Aidan Milot); Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg, Jorik Mijnhijmer (57. Nizar Mekkaoui).