Kampioen Kloetinge doet wat onmogelijk leek

Het binnenhalen van de titel zorgde voor een explosie van vreugde

Op 20 mei 2022 werd Kloetinge voor het eerst sinds zeventien jaar kampioen en promoveerde naar de vierde divisie. Wie had toen kunnen denken dat – op de dag af – exact een jaar later opnieuw een titel kon worden gevierd en Kloetinge nu in één keer doorstoomt naar de derde divisie?

Toch was dat precies wat vandaag gebeurde. En daarmee presteert Kloetinge het onwaarschijnlijke, in een competitie met bijna alleen maar sterke ploegen die zeer aan elkaar zijn gewaagd. Dat het, nota bene als rookie, toch is gelukt daar bovenuit te steken en de maandenlange druk als koploper te weerstaan, zegt veel over het karakter en de onverzettelijkheid van dit Kloetinge, dat voor een bijzonder hoofdstuk in de clubhistorie heeft gezorgd.

Pijn aan de ogen

Honderden (!) supporters waren meegereisd naar Alphen aan den Rijn. Zij zorgden, onder bijna zomerse omstandigheden, voor een sfeer die past bij een kampioenswedstrijd. Het gastvrije ARC was er ook alles aan gelegen om er een mooie middag van te maken. Desondanks deed de wedstrijd zelf – eerlijk is eerlijk – vanuit Zeeuws perspectief bekeken bijna pijn aan de ogen.

Kloetinge oogde op Sportpark Zegersloot vermoeid en werd simpelweg afgedroogd (4-1) door ARC, dat nog volop in de race is voor de laatste periodetitel. Dat het kampioenschap ondanks de afstraffing toch nog op deze voorlaatste speeldag werd binnengehaald, was te danken aan de concurrenten Capelle en Smitshoek, die eveneens punten lieten liggen.

Derde basisplaats

De ploeg van Jurriaan van Poelje moest het doen zonder de geschorste Jop Dekker. Ook de geblesseerde Valentijn van Keulen bleef opnieuw aan de kant. Dook van den Berg kreeg zijn derde basisplaats van het seizoen. Ufuk Kahveci nam de rol van Dekker als linksback op zich, maar hij moest al na twintig minuten naar de kant vanwege een arm/schouder-blessure. Jeffrey Theunisse schoof daarom een linie naar achteren.

Over de wedstrijd zelf kunnen we redelijk kort zijn. Aanvallend wist Kloetinge nauwelijks tot serieuze wapenfeiten te komen. Ruben de Jager leek na een half uur op weg naar het vijandelijke doel, maar hij werd voortijdig neergelegd. Scheidsrechter Jules Nelissen zag er geen strafschop in, maar een schwalbe, wat De Jager zijn zevende gele kaart van het seizoen opleverde.

Penalty of schwalbe?

ARC was regelmatig gevaarlijk, vooral dankzij de snelle Yassin Kaabouni. Hij wist voor rust al twee keer Mitchell Braafhart op knappe wijze te passeren. Na de pauze nam Kloetinge achterin meer risico’s. Klaas van Hecke bleef achter in de kleedkamer en maakte plaats voor Nizar Mekkaoui. Daardoor werd de ploeg weliswaar iets dreigender, maar doelman Niels de Vogel hoefde nauwelijks in actie te komen.

Rode kaart

Een kwartier na rust werkte Braafhart, na een misverstand met Koen Plank, Brent Ossevoort naar de grond. De rode kaart was onvermijdelijk. Jefry Dijkstra maakte plaats, zodat reservedoelman Milan Zabicki kon invallen. Hij verkeek zich al na enkele minuten op een lange bal, waardoor Yassin Kaabouni zijn hattrick kon voltooien. De 4-0 van Arjan Ouwendijk en de 4-1 van Jeroen de Jonge waren daarna alleen nog voor de statistieken.

4-1 Jeroen de Jonge

De aandacht langs de lijn ging op dat moment vooral uit naar wat er op de andere velden gebeurde. Duidelijk was dat Capelle niet ging winnen van Poortugaal. Maar Smitshoek stond lange tijd wel op voorsprong tegen Zwaluwen en dreigde dus de marge te verkleinen naar drie punten, waarmee Kloetinge toch weer op de laatste speeldag onder druk zou komen te staan. Zeker in de wetenschap dat Braafhart en De Jager tegen WNC zijn geschorst.

De supporters weten het al: Kloetinge is kampioen

De doemscenario’s konden uiteindelijk toch de prullenbak in. Smitshoek moest alsnog de gelijkmaker incasseren en al een paar minuten vóór het einde van de wedstrijd in Alphen aan den Rijn wist iedereen het zeker: Kloetinge heeft, ondanks de ontluisterende nederlaag, de titel binnen.

Vreugde na het laatste fluitsignaal

De wedstrijd zelf was na het laatste fluitsignaal vrijwel direct vergeten. Wat overheerste was een mengeling van trots en ongeloof: hoe heeft Kloetinge het – ondanks een mindere slotfase en diverse stevige nederlagen (Smitshoek thuis, Nieuwenhoorn uit, ARC uit) – geflikt om als promovendus alles en iedereen de baas te blijven? En dat zonder uitzonderlijk veel te scoren: zeven van de vijftien concurrenten maakten meer doelpunten.

Vliegende start

Een belangrijk deel van het succes ligt in de zomer van vorig jaar. Jurriaan van Poelje wist de ploeg al vroeg scherp en opvallend fit te krijgen, wat al bleek in de serie oefenwedstrijden. In de competitie maakt Kloetinge daardoor een vliegende start en bleef de eerste twaalf wedstrijden ongeslagen. Na de winterstop lukte het om de opgebouwde voorsprong vast te houden, al moest de ploeg daarvoor vaak diep gaan.

De titel werd vanmiddag terecht uitbundig gevierd. De spelers kregen medailles uitgereikt en Roy Mulder en Reguillo Vandepitte (die na de ernstige blessure van Mulder de aanvoerdersband om kreeg) namen samen de kampioensschaal in ontvangst:

Uitreiking kampioensschaal
De complete selectie met de schaal
Trainer Jurriaan van Poelje wordt gefeliciteerd door Peter Aertssen van de KNVB

Aan het begin van de avond wachtte de spelers een indrukwekkende ontvangst op het Wesselopark, waar opnieuw honderden mensen zich hadden verzameld, onder wie burgemeester Margo Mulder. De laatste meters legden de kersverse kampioen bovenop de bus af, waarna het feest op het sportpark werd voortgezet.

De spelersbus arriveert op het Wesselopark
Spelers bovenop de bus

ARC-Kloetinge 4-1 (2-0). Scheidsrechter: Jules Nelissen. Scoreverloop: Yassin Kaabouni 1-0, 45. Yassin Kaabouni 2-0, 65. Yassin Kaabouni 3-0, 72. Arjan Ouwendijk 4-0, 75. Jeroen de Jonge 4-1. Rode kaart Kloetinge: 61. Mitchell Braafhart. Gele kaart Kloetinge: Ruben de Jager.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke (46. Nizar Mekkaoui), Koen Plank, Jeroen de Jonge, Ufuk Kahveci (22. Jorik Mijnhijmer); Reguillo Vandepitte, Dook van den Berg (82. Huub Wolters), Jeffrey Theunisse; Jefry Dijkstra (63. Milan Zabicki), Ruben de Jager, Kyle Doesburg.