Kloetinge doet goede zaken tegen degradant

De Kloetinge-spelers vieren na afloop de overwinning.

Op papier was het een eenvoudige klus. ASV De Dijk, al gedegradeerd en dit seizoen goed voor slechts één overwinning, mocht voor koploper Kloetinge geen probleem zijn. Maar in de thuiswedstrijd in november bleek al dat je ook van de hekkensluiter niet zomaar wint (het werd uiteindelijk 2-0). En in de slotfase van de competitie is niets meer vanzelfsprekend.

Gelukkig deed Kloetinge vanmiddag in Amsterdam-Noord wat het moest doen en won uiteindelijk toch nog eenvoudig met 0-4. Daarmee zet de ploeg een belangrijke stap naar de titel, want directe concurrenten Capelle en Smitshoek kwamen niet verder dan een gelijkspel, terwijl Goes – na dertien (!) duels op rij ongeslagen te zijn geweest – verloor van Spijkenisse. Die ploeg staat in de onderste regionen, maar snoepte toch al veertien punten af van de top-5 in deze divisie.

Treurige ambiance

Op sportpark Schellingwoude, thuisbasis van De Dijk, stemde de ambiance treurig. Vijf jaar geleden speelde de club nog in de tweede divisie, maar raakte in de versukkeling na het vertrek van de hoofdsponsor. Nu degradeert zij zelfs naar de eerste klasse en moet het doen met een gedateerde accommodatie en een handjevol supporters. Het overgrote deel van de toeschouwers kwam vanmiddag uit Zeeland.

Er stonden bijna alleen maar Kloetinge-supporters langs de lijn bij De Dijk.

Bij Kloetinge was Koen Plank, hoewel maar net terug van een reis naar Amerika, terug in de basis. Net als twee weken stond Gianni Vandepitte ook aan de aftrap, evenals Nizar Mekkaoui. Onder anderen Valentijn van Keulen en Jorik Mijnhijmer begonnen op de bank.

Overduidelijke handsbal

Zoals verwacht was de wedstrijd vooral eenrichtingsverkeer. Toch lukte het in het eerste half uur niet om een doorbraak forceren, ondanks diverse kansen. Een overduidelijke handsbal van de Amsterdamse defensie werd door de scheidsrechter over het hoofd gezien.

In de 34e minuut was het alsnog raak. Mehdi el Bazi, de jonge doelman van De Dijk, zat er bij een corner van Jefry Dijkstra flink naast, waarna Jeroen de Jonge vrij kon inkoppen. Het was zijn eerste competitietreffer in ruim drie jaar. De laatste dateerde van 8 februari 2020, thuis tegen WNC.

0-1 Jeroen de Jonge

De ruststand van 0-1 stelde de Kloetinge-aanhang nog niet helemaal gerust. Jefry Dijkstra maakte direct na de hervatting een eind van eventuele twijfels. Tien seconden na de aftrap tikte hij een schitterende voorzet van Ruben de Jager binnen:

0-2 Jefry Dijkstra

In het tweede bedrijf kwam De Dijk er helemaal niet meer aan te pas en kreeg Kloetinge volop ruimte en mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. Daardoor had de zege nog ruimer kunnen en misschien wel moeten uitpakken dan de 0-4 die na negentig minuten op het scorebord stond.

De tweede resterende treffers mochten er niettemin zijn. In de 65e minuut onderschepte Jefry Dijkstra de bal en stuurde Kyle Doesburg weg. Die ontdeed zich van verdediger Seth Sarpong en zorgde met een vernietigend schot voor de 0-3.

0-3 Kyle Doesburg

Het slotakkoord was voor de invallers. Dook van den Berg pikte een bekeken pass van – opnieuw – Dijkstra op en kon alleen op de keeper af. Hij was niet zelfzuchtig en legde de bal tijdig breed op de meegekomen Jorik Mijnhijmer, die de 0-4 op zijn naam mocht schrijven. Het was zijn vijfde van het seizoen. De laatste scoorde hij inmiddels een half jaar geleden (op 12 november tegen Odin’59).

0-4 Jorik Mijnhijmer

Pas voor de derde keer deze competitie maakte Jurriaan van Poelje maximaal gebruik van de wisselmogelijkheden. Daardoor kregen ook Aidan Milot (gadegeslagen door zijn oom – en horecatycoon – Won Yip) en Jesse van der Linden (hij speelde voor het laatst een competitieduel op 21 januari, tegen Capelle) minuten.

Bekijk de samenvatting die Joep Zoeteweij maakte:

Na vanmiddag kijkt Kloetinge met nog meer vertrouwen uit naar de komende weken, al durft nog niemand de champagne koud te zetten. Een voorsprong van vijf punten op Capelle – met nog drie wedstrijden te gaan – lijkt royaal, maar de buit is nog allerminst binnen.

Lastige tegenstander

Capelle ontvangt komende week De Dijk en zal dan waarschijnlijk ook winnen. Kloetinge krijgt Poortugaal op bezoek en moet flink aan de bak. Want dat is een lastige tegenstander, weten we, zeker sinds de verloren uitwedstrijd van eind november.

De Dijk-Kloetinge 0-4 (0-1). Scheidsrechter: Richard Groenewegen. Scoreverloop: 34. Jeroen de Jonge 0-1, 46. Jefry Dijkstra 0-2, 65. Kyle Doesburg 0-3, 87. Jorik Mijnhijmer 0-4. Gele kaart Kloetinge: Nizar Mekkaoui.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke (75. Aidan Milot), Koen Plank, Jeroen de Jonge, Jop Dekker (75. Jesse van der Linden); Reguillo Vandepitte, Gianni Vandepitte (63. Dook van den Berg), Ruben de Jager; Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg (75. Jorik Mijnhijmer), Nizar Mekkaoui (50. Valentijn van Keulen).