Kloetinge kan kampioensfeest niet bederven

Dook van den Berg wordt onderuit gehaald door Taner Bayram.
De scheidsrechter zag er geen penalty in (foto: Ron Quinten)

Kloetinge had zich voorgenomen om titelkandidaat Barendrecht vanavond niets cadeau te doen. Maar na twee minuten en elf seconden lag de bal al achter keeper Mitchell Braafhart en leek het vrijwel onontkoombaar dat Barendrecht op het Wesselopark het kampioenschap hoe dan ook zou opeisen. Twee uur na de openingstreffer kreeg de ploeg inderdaad de kampioensschaal overhandigd.

Terecht, zo kon wel worden geconcludeerd, na de eerste thuisnederlaag van Kloetinge sinds 11 november vorig jaar. Barendrecht toonde zich dit seizoen het meest constant en liet vooral op de cruciale momenten minder punten liggen dan de directe concurrentie.

Desondanks was de kampioenswedstrijd vooraf zeker nog geen uitgemaakte zaak, in de wetenschap dat de rest van de top-5 na de winterstop niet wist te winnen van Kloetinge. En een zege was voor Barendrecht bijna noodzakelijk om de titel veilig te stellen.

Barendrecht en Kloetinge komen het veld op

Qua opstelling kende Kloetinge tot nu toe maar liefst 26 basisvarianten in 33 wedstrijden. Daar werd vandaag nog een 27ste aan toegevoegd, doordat de ploeg van Hicham Benhammou het moest doen zonder onder anderen Ruben de Jager (geblesseerd), Reguillo Vandepitte (geblesseerd) en Klaas van Hecke (geschorst). Koen Plank nam de rol van Van Hecke als rechtsback over. Jeroen de Jonge mocht in zijn 160ste en laatste wedstrijd in het groen-wit toch nog één keer in de basis beginnen.

Raphaël Zerbib in de clinch met Timo de Graaf

Barendrecht, gesteund door honderden meegereisde supporters (zes bussen vol), bleek al snel de betere partij. In de derde minuut belandde de bal bij linksbuiten Aness Serghini, die de bal op maat voorgaf. Jeroen de Jonge kon niet voorkomen dat Robbert Olijfveld de openingstreffer binnenkopte.

Kloetinge probeerde daarna wel de zaken nog gelijk te trekken, maar miste merkbaar te veel steunpilaren om dat met veel overtuiging te doen. Julius Bliek was nog het dichtst bij de 1-1, maar zijn kopbal na een corner van Jefry Dijkstra ging net over.

Kans voor Julius Bliek

De stand van 0-1 halverwege bood Kloetinge nog perspectief voor de tweede helft, maar na rust sloeg Barendrecht opnieuw snel toe. En wederom was het Robbert Olijfhoek die alert was. Hij tikte de bal binnen na een uitstekende actie van rechtervleugelverdediger Tim Eekman: 0-2.

Daarmee kon de champagne al tevoorschijn worden gehaald. Kloetinge drong nog wel wat aan, zonder doelman Bradly van der Meer al te zeer te verontrusten. Veel noemenswaardige wapenfeiten leverde de tweede helft dan ook niet op. Wel kreeg Jeroen de Jonge vijf minuten voor tijd zijn verdiende publiekswissel. Ellas Meijer en Mitchell Baptist maakten in hun laatste wedstrijd voor Kloetinge nog even wat speeltijd. De derde vertrekker, Yasin Ouja, bleef op de bank.

Barendrecht-trainer Leen van Steensel weet het: de titel is binnen

Tegen acht uur had Barendrecht de titel definitief binnen. Daarmee was Kloetinge opnieuw onderdeel van een kampioenswedstrijd, in feite voor de vierde keer op rij, na 2019 (Rijsoord kampioen na 0-4 winst op Kloetinge), 2022 (zelf kampioen na 3-1 winst op Terneuzense Boys) en 2023 (zelf kampioen ondanks 4-1 verlies tegen ARC). In 2020 en 2021 werden de seizoenen door de coronapandemie niet voltooid.

Barendrecht-aanvoerder Danny Monster mocht als eerste de kampioensschaal omhoog tillen. De ploeg, die al enkele jaren aasde op terugkeer naar de tweede divisie, maakte er een uitbundig feestje van. En daarvoor zijn weinig betere plekken dan het Wesselopark.

Aanvoerder Danny Monster toont de kampioensschaal

Kloetinge-Barendrecht 0-2 (0-1). Scheidsrechter: Dave de Vries. Scoreverloop: 3. Robbert Olijfveld 0-1, 51. Robbert Olijfveld: 0-2. Gele kaart Kloetinge: Kyle Doesburg.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Koen Plank, Jeroen de Jonge (86. Rubin van der Hooft), Julius Bliek, Raphaël Zerbib (82. Ellas Meijer); Dook van den Berg (87. Zenya Deurloo), Valentijn van Keulen, Jeffrey Theunisse (87. Daan Schouw); Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg, Joël van Herwijnen (82. Mitchell Baptist).

Joep Zoeteweij had voor de tegenstander eigenhandig dertig kampioensschalen uitgeknipt