Na rode kaart toont Kloetinge zijn klasse

Dano Lourens was opnieuw van grote waarde voor Kloetinge (foto: Ron Quinten)

Het zal wel toeval zijn, maar zowel PZC als Omroep Zeeland repte na afloop van Kloetinge-Brielle van een ‘knotsgekke’ wedstrijd. Er gebeurde vanmiddag inderdaad van alles op het Wesselopark (zeven doelpunten, rode kaart), waarbij de thuisploeg aan het langste eind trok: 5-2.

Er waren, vergeleken met twee weken geleden, twee wijzigingen in de Kloetingse basiself. In de defensie keerde Jarreau Manuhuwa na een ziekteperiode terug. Voorin was Thomas de Rijke afwezig en stond Jefry Dijkstra aan de aftrap.

Brielle en Kloetinge speelden zes keer eerder tegen elkaar, waarbij Kloetinge slechts één duel verloor. Ook nu was de opdracht helder: drie punten binnenhalen, zeker gezien het feit dat Brielle de hekkensluiter is in de eerste klasse.

(foto: Rolf Bosboom)

Toch bleek dat nog niet zo eenvoudig. Brielle deed weinig onder voor de andere ploegen die Kloetinge inmiddels heeft ontmoet en ook de omstandigheden – harde wind, de naweeën van storm Eunice – maakten het lastig. De thuisploeg creëerde in de openingsfase wel kansen, via onder anderen Dano Lourens en Reguillo Vandepitte, maar Brielle-keeper Nigel Keehnen wist op wonderlijke wijze zijn doel lange tijd schoon te houden.

Jefry Dijkstra probeert vergeefs Brielle-doelman Nigel Keehnen te passeren (foto: Ron Quinten)

Pas na iets meer dan een half uur brak Dano Lourens de ban, na een prachtige aanval. Met snel tikwerk tussen Jefry Dijkstra, Roy Mulder en Valentijn van Keulen werd Lourens bereikt, die zonder aarzelen de kans op 1-0 verzilverde. De ontlading was groot.

1-0, Dano Lourens

Brielle was echter niet van plan om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden en bleef gevaarlijk in de tegenstoot. Dat leidde nog voor rust tot de gelijkmaker, toen doelman Mitchell Braafhart licht werd gehinderd en de bal losliet. Dimitri Poortvliet tekende de 1-1 aan.

Na rust bleef Kloetinge de Brielse defensie op de proef stellen, maar aanvankelijk zonder resultaat. In de 59e minuut werd daarom een klassieke cornervariant uit de kast gehaald, die eindelijk weer eens succesvol uitpakte: Jeremy Hubregtse schoot hard en laag in.

2-1, Jeremy Hubregtse

Het was het startsein voor een tumultueuze fase, want vrijwel direct nadat Brielle weer had afgetrapt, kreeg Roy Mulder een rode kaart van scheidsrechter Maarten Streef. Mulders overtreding op het middenveld was misschien zwaar bestraft, maar ook onnodig. Het was de eerste rode kaart voor Kloetinge in ruim drie jaar voor Kloetinge. Tot overmaat van ramp leidde de vrije trap tot de gelijkmaker en stond het weer 2-2.

Wilskracht

De groen-witte aanhang zag de bui al hangen en begon puntverlies te vrezen. Bij Brielle groeide de hoop op een gelijkspel of misschien wel meer. Maar juist op dat moment toonde Kloetinge zijn (wils)kracht en klasse en maakte in tien minuten tijd een eind aan alle Brielse illusies. Eerst was het Jeremy Hubregtse die vanaf links kon voorgeven, waarna Kyle Doesburg bijna vrij kon inschieten. Zeven minuten later kopte Dano Lourens de bal binnen: 4-2.

3-2, Kyle Doesburg
4-2, Dano Lourens

Daarmee was het verzet van de bezoekers gebroken. Valentijn van Keulen zette niet veel later de kroon op het werk. Net zoals twee weken geleden tegen BVCB – en vorige week bij Onder 23 – soleerde hij door de vijandelijke defensie. Nu speelde hij Brielle-verdediger Bob Legierse door de benen en rondde fraai af: 5-2.

5-2, Valentijn van Keulen

Opnieuw vijf doelpunten dus voor Kloetinge, dat de afgelopen weken een zeer gedreven indruk maakt en vastberaden is een prominente rol te spelen in de titelstrijd. Opvallend is ook de rol van Dano Lourens (17), die keer op keer trefzeker is en met zeven doelpunten inmiddels de topscorer in de eerste klasse (Ibo Ozbilek van Oranje Wit, negen goals) nadert.

Bekijk de heerlijke samenvatting die Joep Zoeteweij heeft gemaakt:

Untitled from joep zoeteweij on Vimeo.

Volgende week een belangrijke wedstrijd voor Kloetinge. Dan komt Nieuwenhoorn – samen met RVVH koploper in de eerste klasse – op bezoek.

Kloetinge-Brielle: 5-2 (1-1). Scheidsrechter: Maarten Streef. Scoreverloop: 31. Dano Lourens 1-0, 39. Dimitri Poortvliet 1-1, 59. Jeremy Hubregtse 2-1, 62. Dean Bos 2-2, 64. Kyle Doesburg 3-2, 71. Dano Lourens 4-2, 78. Valentijn van Keulen 5-2.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart, Klaas van Hecke, Jarreau Manuhuwa (84. Jop Dekker), Rico van Nielen, Reguillo Vandepitte, Roy Mulder, Valentijn van Keulen, Jeremy Hubregtse, Kyle Doesburg (74. Tim de Winter), Dano Lourens, Jefry Dijkstra (81. Aidan Milot)

Mitchell Braafhart en Brielle-aanvaller Dean Bos, die later de 2-2 scoorde. Rechts: Jarreau Manuhuwa (foto: Ron Quinten)