Kloetinge knokt zich naar winst in topper

Dano Lourens viert de 2-0 (foto: Ron Quinten).

Het laatste half uur was het ‘vrouwen en kinderen eerst’ bij Kloetinge en bleek er van goed voetbal nauwelijks nog sprake. Maar aan het eind telde vooral het resultaat: drie punten op naaste concurrent XerxesDZB, dankzij een 2-1-overwinning.

Het was een prachtige voetbalmiddag op het Wesselopark. Het mooie weer zorgde voor veel publiek en Kloetinge en XerxesDZB gingen allebei voor de overwinning. Dat leverde een wedstrijd op die tot het laatste moment spannend bleef. Bloedspannend.

Kloetinge moet het nog altijd stellen zonder de geblesseerde Rico van Nielen. Jefry Dijkstra en Thomas de Rijke begonnen deze keer in de basis, terwijl Kyle Doesburg voor het eerst dit seizoen op de bank moest plaatsnemen.

Snelle Zebra’s

In de eerste helft ging het redelijk gelijk op, al creëerden de fysiek sterke Zebra’s vooral door hun snelle omschakelingen de beste kansen. Toch was het Kloetinge dat vlak voor rust de score opende. Na een fraai opgezette aanval kon Valentijn van Keulen vanaf rechts voorgeven en stond Dano Lourens, zoals zo vaak, op precies de goede plaats om in te tikken: 1-0.

1-0, Dano Lourens.

Na rust leek Kloetinge vastbesloten om door te pakken. Dat leidde al na vijf minuten tot resultaat. Thomas de Rijke kwam goed door op links, gaf een bekeken passje op Dano Lourens, die wederom niet faalde. De jonge spits – onderhand hét fenomeen op de Zeeuwse velden – scoorde zijn twaalfde van het seizoen, waarvan tien (!) in de laatste acht wedstrijden.

2-0, Dano Lourens.

Er leek daarmee geen vuiltje meer aan de lucht. Vier minuten na de 2-0 was Lourens met een kopbal zelfs dicht bij een hattrick. Maar enkele minuten later wist XerxesDZB terug te komen tot 2-1, via invaller Soefian de Koning, die ook al in de onderlinge ontmoeting in Rotterdam scoorde.

Stormloop

De tegentreffer leek – met nog een half uur te spelen – de thuisploeg te verkrampen, terwijl de bezoekers voelden dat er meer te halen was. Dat leidde tot een stormloop op het doel van Mitchell Braafhart. Kloetinge kwam nauwelijks meer aan uitverdedigen toe en de gelijkmaker leek slechts een kwestie van tijd.

Toch bleef die uit, mede door een knappe redding van Braafhart. Invaller Kyle Doesburg en Dano Lourens konden kort voor tijd in een counter de wedstrijd beslissen, maar de bal verdween naast het doel:

Daardoor bleef het billenknijpen tot het laatste fluitsignaal. Dat klonk na zeven minuten blessuretijd en zorgde voor een enorme ontlading op het Wesselopark: de drie punten waren binnen.

Het was pas de eerste (!) keer – in zes ontmoetingen op het Wesselopark – dat Kloetinge op eigen veld XerxesDZB wist te verslaan. Bovendien betekent de overwinning de 50e competitiezege onder Marcel Lourens.

En zo kan er in nog geen drie weken tijd veel veranderen. Na de thuisnederlaag tegen koploper Nieuwenhoorn op 8 maart leek Kloetinge te moeten afhaken in de titelstrijd. Maar drie wedstrijden en drie zeges later ligt de koppositie komende dinsdag tegen RVVH voor het grijpen, mede doordat Nieuwenhoorn in de laatste drie wedstrijden slechts één puntje wist te halen.

Kloetinge-XerxesDZB: 2-1 (1-0). Scheidsrechter: Tijs Gommans. Scoreverloop: 42. Dano Lourens 1-0, 51. Dano Lourens 2-0, 62. Soefian de Koning 2-1.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart, Klaas van Hecke, Aidan Milot, Jarreau Manuhuwa, Jeremy Hubregtse, Valentijn van Keulen (89. Jeroen de Jonge), Roy Mulder, Reguillo Vandepitte, Jefry Dijkstra (80. Kyle Doesburg), Dano Lourens, Thomas de Rijke (69. Jop Dekker).