Ultieme Zeeuwse derby is ook een echte topper

In augustus 2022 speelden Kloetinge en Goes een oefenduel. Kloetinge won toen met 3-1. Op de foto: Thomas de Rijke, Reguillo Vandepitte en Tim de Winter. Alle drie speelden ze voor beide clubs (foto: Ron Quinten).

Tijdens de presentatieavond, vorige week vrijdag bij De Goese Golf, herinnerde presentator Jan-Jaap Corré aanvoerder Roy Mulder aan diens uitspraken van een jaar eerder. Toen zei Mulder dat hij ervan uitging dat Kloetinge en Goes dit seizoen op hetzelfde niveau zouden spelen.

Zijn woorden maakten nogal wat los, maar hij kreeg wél gelijk: Kloetinge promoveerde, Goes degradeerde. Daardoor ontmoeten de hoofdmachten van beide clubs elkaar voor het eerst in de historie ook in competitieverband. Vrijdagavond staan ze tegenover elkaar op het Wesselopark.

Een verlengde vrijmibo

Voor deze ultieme Zeeuwse derby wordt alles uit de kast gehaald. Om meer publiek te trekken is, net als kampioenswedstrijd van mei tegen Terneuzense Boys, de wedstrijd naar vrijdagavond verplaatst. Er wordt zelfs rekening gehouden met tweeduizend – of nog meer – bezoekers. De club maakt er een verlengde vrijmibo van, want de poorten (en de tap) gaan al om 17.00 uur open, twee uur voordat de wedstrijd begint.

Het duel is niet alleen een derby, maar ook een topper. Goes staat tweede op de ranglijst, Kloetinge derde. Beide ploegen zijn als enige nog ongeslagen in de vierde divisie. Bij winst is Goes koploper, in elk geval tot zaterdagmiddag, als lijstaanvoerder ODIN ’59 tegen hekkensluiter De Dijk speelt. Voor Kloetinge, dat twee punten minder heeft dan Goes, is winst hard nodig om in het spoor te blijven van ODIN ’59 en niet terug te zakken naar de middenmoot.

Van Goes naar Kloetinge (of omgekeerd)

Nogal wat spelers hebben een verleden bij beide clubs. Zeven selectiespelers van Kloetinge hebben in het verleden ook in het eerste van Goes gespeeld: Reguillo Vandepitte (2009-2011), Kyle Doesburg (2008-2012), Jeremy Hubregtse (2014-2016), Remon de Vlieger (2016-2021), Jop Dekker (2015-2020), Klaas van Hecke (2015-2019) en Thomas de Rijke (2020-2021).

Bij Goes hebben, naast onder anderen keeperstrainer Jaap Pijnenburg, een groot aantal ook op het Wesselopark rondgelopen. Keeper Matthew Lentink (2014-2018), Francis Kabwe Manengela (2015-2016), Dangelo Martien (2014-2015) en Tim de Winter (2020-2022) maakten eerder deel uit van de Kloetingse hoofdmacht. Ryleigh Doesburg en Reza Maipauw hebben bij Onder 23 gezeten. Eys Murre en Claude de Smit hebben in de jeugd van Kloetinge gevoetbald.

Klaas van Hecke in de oefenwedstrijd tegen zijn vorige club (foto: Ron Quinten).

Mede doordat Kloetinge altijd op zaterdag heeft gespeeld en Goes op zondag troffen de twee elkaar nog nooit in de competitie. Wel gebeurde dat vier keer in de districtsbeker. Voor het laatst was dat in december 2017, toen Kloetinge op eigen veld in de derde ronde met 1-2 werd uitgeschakeld. Daniël Wissel, nu weer terug bij Goes, zorgde voor de winnende treffer.

Twee rode kaarten

Opvallend was ook de bekerwedstrijd in augustus 2011. Ook toen ging Kloetinge in eigen huis onderuit: met 0-2, door doelpunten van Kyle Doesburg en Yves Nyemb. Goes werd destijds getraind door Gérard de Nooijer, broer van de huidige trainer Dennis de Nooijer. Kloetinge eindigde de wedstrijd met negen spelers, want zowel Timo Jansen als Corné Schilperoort kreeg in de slotfase een rode kaart.

Het was een kansloze nederlaag voor Kloetinge, dat uiteindelijk toch aan het langste eind wist te trekken. Want de mannen van Cees Houtepen overleefde wonderwel de poulefase en waren daarna niet meer te stuiten. Kloetinge haalde zelfs de finale van het bekertoernooi. Tegen Kozakken Boys was het even dicht bij de winst, maar uiteindelijk moest het zich toch met 2-4 gewonnen geven.