Cruciale zege zet Kloetinge op goede spoor

Koen Plank viert de 2-0, zijn eerste officiële treffer in dienst van Kloetinge (foto: Ron Quinten)

Tegen Quick liet Kloetinge zich vanmiddag eindelijk weer van zijn beste kant zien, met vooral een uitstekende eerste helft. Het was de basis voor een even verdiende als cruciale zege: 3-1. Het enige wat de ploeg zichzelf achteraf kon verwijten, is dat zij de tegenstander nog tot vlak voor tijd de hoop op een remise bood.

Na drie nederlagen op rij – en met de wetenschap dat de komende weken nog zware uitwedstrijden tegen SteDoco en Barendrecht op het programma staan – moest er vanmiddag wel worden gewonnen om voorlopig uit de buurt van de onderste regionen te blijven. En dat na een week die toch al roerig was, omdat trainer Jurriaan van Poelje dinsdag duidelijk maakte dat hij aan het eind van het seizoen vertrekt.

Ruben de Jager en Jefry Dijkstra maken het Quick-verdediger Thomas van Haaften lastig

Dat kwam niet helemaal als een verrassing. Hoewel er weinig discussie is over zijn trainerskwaliteiten, is wel duidelijk dat zijn visie niet altijd strookt met die van de club. Na het onverwachte en ongekende succes van vorig seizoen – opnieuw kampioen worden en promoveren – wil de ambitieuze Van Poelje ook in de derde divisie bovenin meedraaien. Dat lukt simpelweg nog niet.

In het begin van dit seizoen heeft hij – ook in de media – grote woorden gesproken en de lat hoog gelegd (de fitste ploeg van de competitie zijn, boven Hoek eindigen). Dat zorgt voor veel druk, maar vooral ook hoge verwachtingen. Die zijn tot nu toe slechts beperkt waargemaakt, al is de huidige positie op de ranglijst helemaal niet zo verkeerd voor een promovendus.

Kloetinge heeft tijd nodig om te groeien naar het niveau dat Van Poelje voor ogen staat. Hij kiest ervoor daar niet op te wachten en elders aan de slag te gaan. Het is goed dat er nu (al) duidelijkheid over is. En toeval of niet, vanmiddag speelde de ploeg tegen de Haagse Voetbal en Cricket Vereniging Quick een van de beste wedstrijden van het seizoen.

Vooral de eerste helft was zeer aantrekkelijk. Kloetinge kende deze competitie in dertien wedstrijden al tien verschillende basisopstellingen. Daar werd vandaag een elfde aan toegevoegd, met voor het eerst dit seizoen het trio Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg en Ruben de Jager als voorhoede aan de aftrap.

Gretig en vastberaden

De thuisploeg speelde gretig en vastberaden, wat leidde tot een opeenstapeling van kansen. Al na zeven minuten bracht Ruben de Jager de stand op 1-0. Hij schoof in een lastige hoek de bal binnen, nadat de Quick-defensie een doelpoging van Jefry Dijkstra nog had weten te kraker. Voor De Jager was het zijn zesde doelpunt van het seizoen:

1-0 Ruben de Jager

Ook Dook van den Berg was meerdere keren dicht bij een treffer, maar hij miste net dat beetje geluk in de afronding. Kyle Doesburg probeerde vergeefs met een hoogstandje (tikje achter het standbeen) de Quick-doelman te verrassen:

Kans Dook van den Berg
Kans Kyle Doesburg

In de 42ste minuut was het alsnog raak. Nadat Ruben de Jager was neergehaald, mocht Zenya Deurloo aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of 25. De bal raakte de onderkant van de lat. Koen Plank was attent in de rebound en liep de bal alsnog over de lijn.

2-0 Koen Plank
De 2-0, gezien vanachter het doel

Daarmee leek Kloetinge met een comfortabele voorsprong de tweede helft in te gaan. Toch wist Quick – dat tot dan toe nauwelijks voor het doel van Mitchell Braafhart was gezien – nog voor rust de marge te verkleinen tot één. Aanvoerder Jaap Fischer zorgde in een scrimmage na een corner voor de 2-1.

In het tweede bedrijf viel er minder te beleven. Quick had door enkele omzettingen de zaken wat beter op orde en ging op zoek naar de gelijkmaker. Kloetinge werd daardoor wat meer teruggedrongen, maar zonder al te zeer in de problemen te komen.

Kyle Doesburg helpt Ruhairon Sambo overeind, terwijl Dook van den Berg de bal pakt. Quick-keeper Patrick Zunderop kijkt toe.

Klaas van Hecke maakte een kwartier voor tijd zijn rentree in de hoofdmacht. Hij raakte een half jaar geleden in de kampioenswedstrijd tegen ARC geblesseerd en werd afgelopen zomer geopereerd.

Toch waren de supporters er nog niet echt gerust op, zolang de wedstrijd niet in het slot was gegooid. Dat lukte pas in de 84ste minuut. Invaller Jeroen de Jonge kopte een vrije trap van Yasin Ouja naar Kyle Doesburg, die in tweede instantie de wedstrijd besliste. Opvallend: van de laatste vijf doelpunten die Kloetinge maakte, vielen er viel uit een standaardsituatie.

3-1 Kyle Doesburg

Daarmee was het wel gedaan. Kloetinge speelde de wedstrijd gecontroleerd uit. Paul van der Zwaan, bezig aan zijn negende (!) seizoen als trainer van Quick, sprak achteraf van ‘een dure les’. Hij verweet zijn ploeg een ‘verkeerde mindset in de eerste helft’. Die werd zijn ploeg ‘uiteindelijk terecht fataal’.

,,Je krijgt wat je verdient”, aldus Van der Zwaan. Dat gold zeker ook Kloetinge. Dat kreeg drie zeer welkome, maar vooral dikverdiende punten.

Kloetinge-Quick 3-1 (2-1). Scheidsrechter: Rick Sturm. Scoreverloop: 7. Ruben de Jager 1-0, 42. Koen Plank 2-0, 44. Jaap Fischer 2-1, 84. Kyle Doesburg 3-1. Gele kaart Kloetinge: Julius Bliek.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Jop Dekker (75. Klaas van Hecke), Koen Plank (82. Jeroen de Jonge), Julius Bliek, Raphael Zerbib (21. Ellas Meijer); Valentijn van Keulen, Zenya Deurloo (75. Yasin Ouja), Dook van den Berg; Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg, Ruben de Jager.

Bekijk de samenvatting, gemaakt door Joep Zoeteweij: