Kloetinge koestert punten na benauwde zege

De Kloetinge-kerstman gaat voorop in de strijd

Met een 1-0-voorsprong en een rode kaart voor de tegenstander leek de zege tegen SV Meerssen vanmiddag al na twintig minuten in de tas. Toch maakte Kloetinge het vooral zichzelf daarna onnodig moeilijk, waardoor de bezoekers tot het eind konden blijven hopen op meer.

Het was het duel van de promovendi. Net als Kloetinge werd Meerssen vorig jaar (overtuigend) kampioen in de vierde divisie, maar dan in de zondagtak. Ook de Limburgers hebben nu vooral het doel zich te handhaven in de derde divisie. Na een moeizaam start in de competitie is de ploeg, sinds eind september onder de hoede van oud-prof Kevin Hofland, de afgelopen weken aardig op stoom gekomen.

Vandaag was het niet de dag voor de mannen van Meerssen. Ze moesten al 169 kilometer – enkele reis – afleggen voor een wedstrijd in de regen. Onderweg in België werd hun bus ook nog eens onderworpen aan een controle van de politie. Daarbij bleek niet alles in orde te zijn, waardoor ter plekke 1500 euro moest worden afgerekend.

Een medewerker van de busonderneming moest het geld komen brengen, voordat de bus verder mocht. Dat zorgde voor een flinke vertraging, waardoor de wedstrijd zo’n vijftig minuten later begon dan de bedoeling was. De tweede helft moest in de invallende duisternis worden gespeeld.

Kloetinge, waar Klaas van Hecke terugkeerde in de basis, probeerde meteen te profiteren van de weinig ideale voorbereiding van de tegenstander en kende een bliksemstart, waardoor Meerssen meteen op eigen helft werd teruggedrongen. De sterke openingsfase werd na een kwartier ook beloond. Zenya Deurloo verraste de bezoekers met een snel genomen vrije trap. Hij vond Jefry Dijkstra, die Kyle Doesburg op maat bediende: 1-0.

1-0 Kyle Doesburg

Een paar minuten later werd de doorgebroken Jefry Dijkstra vlakbij het strafschop neergehaald door Bob Vankan. Scheidsrechter Matthijs Jobse twijfelde niet en trok de rode kaart, waardoor Meerssen al vroeg met tien man verder moest.

Opvallend genoeg haalde de overtalsituatie de angel uit het spel van Kloetinge, dat ongeduldig en slordiger ging spelen en zich geen raad wist met het compact opererende Meerssen. De beste kans in de eerste helft was zelfs voor de bezoekers. Vlak voor rust leek Bryan Simons met een fraai schot voor de gelijkmaker te zorgen, maar Mitchell Braafhart redde ternauwernood.

Valentijn van Keulen wordt van het veld gedragen

Op dat moment had Kloetinge al een forse tegenslag te verwerken gehad. Valentijn van Keulen raakte na ruim een half uur spelen zwaar geblesseerd en moest van het veld worden gedragen. Hij is vermoedelijk langdurig uitgeschakeld.

In de tweede helft probeerde Kloetinge meteen de wedstrijd in het slot te gooien. Kyle Doesburg leek alleen op weg naar de keeper, maar werd ernstig gehinderd door Meerssen-aanvoerder Jeroen Kuijs. Scheidsrechter Jobse aarzelde even, maar koos uiteindelijk toch voor geel in plaats van rood.

Geel of rood?

Daarna zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Kloetinge slaagde er nauwelijks in om echte kansen te creëren. Yasin Ouja kwam nog het meest dichtbij, met een vrije trap die bovenop de lat belandde:

Vrije trap Yasin Ouja

Meerssen hield verder redelijk eenvoudig stand, wat de hoop voedde dat het misschien wel een punt mee naar huis kon nemen. De ploeg probeerde regelmatig aan te dringen, hoewel dat met een man minder niet eenvoudig is. Mitchell Braafhart wist, na negen wedstrijden op rij met tegentreffers, zijn doel schoon te houden. De drie punten bleven op het Wesselopark.

Kloetinge onderging ondertussen wel een tweede aderlating. Jefry Dijkstra moest een kwartier voor tijd van het veld met een flinke hamstringblessure.

Blessure Jefry Dijkstra

Het laatste fluitsignaal zorgde vooral voor opluchting. Dankzij de zege, hoe benauwd ook, staat Kloetinge behoorlijk stevig in de middenmoot. Het puntenaantal komt op twintig en dat is, op bijna de helft van de competitie, voor een promovendus zeer verdienstelijk.

Volgende week het laatste duel voor de winterstop: de uitwedstrijd tegen Barendrecht.

Kloetinge-SV Meerssen 1-0 (1-0). Scheidsrechter: Matthijs Jobse. Scoreverloop: 14. Kyle Doesburg: 1-0.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Koen Plank, Julius Bliek, Raphaël Zerbib; Valentijn van Keulen (36. Yasin Ouja), Dook van den Berg, Zenya Deurloo; Jefry Dijkstra (74. Jeffrey Theunisse), Kyle Doesburg (68. Mitchell Baptist), Ruben de Jager.