Verslagen en statistieken
Forza Kloetinge

Kloetinge ziet toch het licht in bewogen derby

De Kloetinge-spelers zijn na afloop euforisch (foto: Rolf Bosboom)

Dat was wéér een avond voor in de boeken. Kloetinge-Hoek, voor het eerst sinds tien jaar weer gespeeld op het Wesselopark, bracht alles wat je van zo’n beladen derby verwacht: spanning, sfeer, passie, geen oogstrelend maar wel intens voetbal, opstootjes en andere incidenten waarover voorlopig nog wel even zal worden nagepraat. En jawel, Kloetinge won (2-1), wat uitgebreid werd gevierd.

Even leek de wedstrijd het einde niet te halen. Na ruim een uur spelen viel, uitgerekend midden in een kansrijke aanval van Hoek, de helft van de veldverlichting uit. Drie van de vier lichtmasten kreeg men al snel weer aan de praat, maar de vierde weigerde koppig dienst.

Scheidsrechter Wim Bronsvoort nam daar geen genoegen mee en dirigeerde de spelers naar binnen. (Overigens: wat een briljante actie van de DJ van dienst, die op dat moment zonder aarzelen ‘Ik zag het licht’ van Tim Schalkx over het complex liet schallen.) Uiteindelijk lukte het alsnog om alle lichten weer werkend te krijgen.

Klaas van Hecke zit Hoek-aanvaller Sylvio Hage op de huid (foto: Ron Quinten)

Kloetinge verteerde het oponthoud van in totaal twintig minuten beter dan Hoek. Bij de bezoekers leek vanaf dat moment – ondanks het gelijktijdig inbrengen van Rik Impens (die verrassend uit de basis was gelaten) en Steve Schalkwijk – het beste eraf en zij lieten het spel vooral aan Kloetinge.

Dat kon lange tijd niet echt gevaarlijk worden, totdat Ruben de Jager vlak voor de tijd de bal met wat geluk voor zijn voeten kreeg. Hij haalde van een meter of twintig genadeloos uit en liet doelman Finn Murre kansloos: 2-1.

2-1 Ruben de Jager
(foto: Ron Quinten)

Het was de bekroning van een memorabele voetbalavond, die zo’n 3000 bezoekers naar het Wesselopark trok. Er waren vanavond in de Keukenkampioen-divisie wedstrijden met minder bezoekers. Voor Kloetinge betekende de derby een enorme organisatie, met onder meer een pendeldienst van en naar de Zeelandhallen en een apart vak voor de Hoek-supporters.

Drukte bij de ingang (foto: Rolf Bosboom)

Al ruim voor het begin van de wedstrijd liep het Wesselopark vol voor een veredelde vrijmibo. De rijen voor de ingang van het sportpark, met bewakers die iedereen fouilleerden, deden eerder aan een groot festival dan aan een amateurvoetbalwedstrijd. Alles liep, in elk geval op het oog, gesmeerd.

Opkomst van de spelers

Kloetinge trad aan in de verwachte opstelling, met dezelfde basiself als in de wedstrijd tegen TEC. Klaas van Hecke speelde zijn 100ste officiële wedstrijd voor Kloetinge. Mitchell Braafhart stond voor de 150ste keer onder de lat.

Fraaie avondlucht boven de tribune (foto: Rolf Bosboom)

In de eerste helft werden de bezoekers, afgezien van de fraaie avondlucht boven de tribune, niet echt verwend. Zeker in het eerste half uur waren de kansjes vooral voor Kloetinge, met onder meer een fraai schot van Van Hecke dat rakelings het doel miste. Julius Bliek kopte een corner net over en Kyle Doesburg ging in kansrijke positie in het strafschopgebied onderuit. Hoek kwam er vooral in het laatste kwartier een paar keer goed uit, met onder meer een uitgelezen kans voor Sylvio Hage, maar ook zonder resultaat.

Kans Klaas van Hecke
Kans Julius Bliek
Kans Kyle Doesburg

De tweede helft begon meteen een stuk spectaculairder. Door een verdedigende fout aan Kloetinge-zijde kreeg Jahrdell Constancia een grote mogelijkheid om Hoek op voorsprong te brengen. Mitchell Braafhart redde knap. De corner die daarop volgde, belandde op het hoofd van Gertjan Martens. De boogbal gaf Braafhart en de zijnen het nakijken: 0-1.

Kloetinge herstelde zich razendsnel en kwam al drie minuten later op gelijke hoogte. Door goed combinatievoetbal kwam de bal via Reguillo Vandepitte en Kyle Doesburg bij Jefry Dijkstra terecht. Die verraste met een snoeiharde uithaal doelman Finn Murre: 1-1.

1-1 Jefry Dijkstra
(foto: Ron Quinten)

Kort daarna liet het licht het afweten en leek de wedstrijd even als een nachtkaars uit te gaan. Gelukkig liep het anders en kon het feest compleet worden gemaakt. Vlak voor tijd ging het langs de lijn wel even mis, toen de spanningen tussen beide supportersgroepen voor een opstootje zorgde.

Julius Bliek (foto: Ron Quinten)

Na het laatste fluitsignaal was er ook een vervelend incident op het veld, met een persfotograaf als slachtoffer. Het zijn incidenten die misschien als onvermijdelijk worden gezien bij een enerverende derby als deze, maar die toch vooral smetten zijn op een memorabele avond.

Hoe dan ook, toen de stofwolken weer wat waren opgetrokken, vond Kloetinge – weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld – zichzelf met 40 punten terug op de achtste plek van de ranglijst en lonkt zelfs de subtop. Na de winterstop zijn nu al evenveel punten gehaald als daarvoor. Dat is prestatie waar een debutant in de derde divisie alleen maar trots op kan zijn.

Kyle Doesburg botst op keeper Finn Murre. Links: Gertjan Martens (foto: Ron Quinten)

Kloetinge-Hoek 2-1 (0-0). Scheidsrechter: Wim Bronsvoort. Scoreverloop: 48. Gertjan Martens 0-1, 51. Jefry Dijkstra 1-1, 87. Ruben de Jager 1-2. Gele kaarten Kloetinge: Kyle Doesburg en Klaas van Hecke.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Koen Plank, Julius Bliek, Raphael Zerbib; Dook van den Berg, Reguillo Vandepitte (88. Jeroen de Jonge), Jeffrey Theunisse; Jefry Dijkstra (90. Joël van Herwijnen), Kyle Doesburg, Ruben de Jager.