Dubieuze rode kaart doet Kloetinge de das om

Mitchell Baptist passeert zijn man. Na de rode kaart van Koen Plank werd hij geofferd.

En zo kan een wedstrijd binnen twee minuten volledig kantelen. Door een twijfelachtige rode kaart moest Kloetinge vanavond in het uitduel tegen UNA al halverwege de eerste helft met tien man verder. Het bleek al snel een onmogelijke missie, met als eindresultaat een stevige nederlaag (4-1).

In de aanloop naar het duel had Kloetinge al een flinke puzzel te leggen. Behalve de langdurig geblesseerden Roy Mulder en Valentijn van Keulen waren ook topscorer Ruben de Jager, Jeffrey Theunisse, Jop Dekker en Ellas Meijer om verschillenden redenen niet beschikbaar, terwijl Jeroen de Jonge, Zenya Deurloo en Daan Schouw vanmiddag met Onder 23 in actie kwamen tegen OJC Rosmalen.

De spelers komen het veld op

Het gevolg was dat Kloetinge met slechts elf inzetbare spelers naar Veldhoven afreisde en met een lege bank aan de wedstrijd begon. Na de wedstrijd van Onder 23 reisden Jeroen de Jonge, Zenya Deurloo, Berat Demir, Rubin van der Hooft, Chris Latupasinalo, Job Nuijens en Teun van Remortel vanuit Rosmalen door naar Veldhoven. Zij arriveerden enkele minuten na de aftrap.

Sterke beginfase

Kloetinge zat in het eerste deel van de wedstrijd dan UNA, dat na de winterstop nog maar twee keer had gewonnen. Al in de 13de minuut betaalde de sterke beginfase zich uit, toen Jefry Dijkstra UNA-verdediger Jesse Wielinga te snel af was na een fraaie pass van Dook van den Berg. Dijkstra’s afronding leek houdbaar voor keeper Giel Flokstra, maar de bal belandde toch in het doel: 0-1.

0-1 Jefry Dijkstra

Daarmee leek Kloetinge de flow van de laatste weken voort te zetten. Daar kwam zo’n tien minuten later abrupt een einde aan. Koen Plank hield na een te korte terugspeelbal van Dook van den Berg een UNA-speler licht vast en hielp daarmee een kansrijke aanval om zeep. Scheidsrechter Bjorn Kuiper, wiens beslissingen toch al veel discussie opriepen, bestrafte de actie zwaar met een rode kaart. De arbiter kon daarna in Zeeuwse ogen weinig goed meer doen.

Orde op zaken

Hoe dan ook, Kloetinge moest met tien man verder. Uit de vrije trap die volgde, schoot Sten Senders UNA op gelijke hoogte, nog voordat Kloetinge orde op zaken kon stellen. Na de gelijkmaker werd aanvaller Mitchell Baptist geofferd. Hij moest plaatsmaken voor centrumverdediger Jeroen de Jonge, die er net negentig minuten met Onder 23 op had zitten.

Bij een corner van Kloetinge gaat de bal net voorlangs

In het resterende deel van de eerste helft werd Kloetinge zwaar onder druk gezet door UNA, dat bloed rook en maximaal gebruikmaakte van de overtalsituatie. Nog voor rust leidde dat tot de voorsprong van de thuisploeg, toen de meegekomen Jesse Wielinga met een bal in de verre hoek Mitchell Braafhart kansloos liet.

De laatste keer dat Kloetinge op 13 april een wedstrijd speelde, zag de ploeg ook rood. Op 13 april 2019 kreeg Daan Esser in de uitwedstrijd tegen Poortugaal een directe rode kaart. Jeroen de Jonge moest er toen af met twee keer geel. Kloetinge won desondanks wel, dankzij een doelpunt in de laatste minuut van Ramon Janson (1-2).

Aan het begin van de tweede helft ging Kloetinge nog wel op zoek naar de 2-2, maar het had aanvallend te weinig wapens. De eerste de beste kans aan UNA-zijde was wel meteen raak, toen Jeroen van Schoonhoven een foutje in de Zeeuwse defensie afstrafte. Daarmee werd de Zeeuwse hoop op een klein wonder definitief de grond ingeboord, zeker nadat Jelle Born een kwartier later ook nog voor de 4-1 zorgde.

Zenya Deurloo (oranje schoenen) maakt na ruim twee maanden zijn rentree in het eerste

In de wetenschap dat er toch geen eer meet te behalen viel, was het voor Kloetinge daarna vooral zaak niet nog meer averij op te lopen in de vorm van schorsingen en/of blessures. Dat lukte, zodat na deze verloren en snel te vergeten avond het vizier weer volledig op het thuiswedstrijd van komende zaterdag tegen Sportlust’46 kan.

UNA-Kloetinge 4-1 (2-1). Scheidsrechter: Bjorn Kuiper. Scoreverloop: 13. Jefry Dijkstra 0-1, 26. Sten Senders 1-1, 45. Jesse Wielinga 2-1, 52. Jeroen van Schoonhoven 3-1, 67. Jelle Born 4-1. Rode kaart Kloetinge: 24. Koen Plank. Gele kaarten Kloetinge: Kyle Doesburg en Reguillo Vandepitte.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Koen Plank, Julius Bliek, Raphael Zerbib; Dook van den Berg (76. Zenya Deurloo), Yasin Ouja (76. Chris Latupasinalo), Reguillo Vandepitte; Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg, Mitchell Baptist (26. Jeroen de Jonge, 76. Rubin van der Hooft).