De punten zijn hard nodig tegen BVCB

Ramon Janson in actie tijdens Kloetinge-BVCB op 16 februari 2019. Hij scoorde de 1-0 (foto: Ron Quinten)

UPDATE 19 november: Helaas is de wedstrijd toch afgelast, wegens corona bij BVCB.

Gelukkig kwam de KNVB deze week met een helder standpunt: de competities worden niet stilgelegd. ‘Voetballen als voetballen kan’, is voorlopig het devies. En terecht. Nu stilleggen zou al gauw betekenen dat er tot januari niet meer wordt gespeeld en waarschijnlijk zelfs langer. Dan wordt het nog een hele toer om het seizoen af te maken. Natuurlijk is een wedstrijd zonder publiek volstrekt sfeerloos en pijnlijk voor de supporters, maar één ding is – zeker na anderhalf jaar gedwongen stilstand – nóg erger: niet spelen.

We gaan er dus maar van uit dat er zaterdag ‘gewoon’ wordt gespeeld op het Wesselopark en dat de hoofdmacht van Kloetinge als tegenstander BVCB ontvangt. Voluit: Bergschenhoekse Voetbal Club Bergschenhoek. Dat klinkt nogal dubbelop, maar dat heeft een goede reden. Aanvankelijk heette de club BVC, maar om verwarring met de Biltse Voetbal Club te voorkomen, werd er een B aan de naam toegevoegd. Die zou inmiddels weer weggehaald kunnen worden, want BVC is al bijna 25 jaar geleden opgeheven.

Onnodig en dom

Kloetinge en BVCB speelden nog niet vaak tegen elkaar. Dat gebeurde alleen in het seizoen 2018-2019. In de wedstrijd in Bergschenhoek had Kloetinge de overhand, maar wist het de kansen niet te verzilveren. BVCB benutte een van de spaarzame mogelijkheden wel en won daardoor op eigen veld met 1-0. ,,Onnodig en dom”, zei Kloetinge-coach Marcel Lourens destijds na afloop over de nederlaag.

Begin van de wedstrijd Kloetinge-BVCB, 16 februari 2019 (foto: Rolf Bosboom)

Enkele maanden later, in februari 2019, kwam BVCB naar Zeeland, in een periode waarin Kloetinge uitstekend draaide (uiteindelijk elf wedstrijden op een rij ongeslagen). Het werd een wat moeizame middag, die op 0-0 leek uit te draaien. Maar het venijn zat duidelijk in de staart. Ramon Janson schoot in de 86e minuut een vrije trap fraai binnen en in blessuretijd maakte Guus de Leeuw er zelfs 2-0 van.

Veel blessures

Hoe beide ploegen er nu voorstaan, is lastig in te schatten. BVCB begon sterk aan de competitie (zeven punten uit de eerste drie wedstrijden), maar verloor drie van de vier laatste duels. De selectie van trainer Dick Boereboom heeft sinds het begin van het seizoen te kampen met veel blessures. Topscorer tot nu toe is Ricoberto Luijando, met vijf treffers in de competitie.

Bij Kloetinge zal vooral de vraag zijn in hoeverre men de coronaperikelen te boven is. Het binnenslepen van drie punten is hoe dan ook noodzakelijk om zicht te houden op de top van de eerste klasse B. Bovendien: de laatste overwinning in de competitie dateert inmiddels van zes weken geleden. Het wordt onderhand tijd dat er weer eens gejuicht kan worden op het Wesselopark, ook al zal dat dan – helaas, helaas – zonder publiek zijn.