Kloetinge levert half werk (en ziet alweer rood)

Jefry Dijkstra in duel met Dwaite Duurham (foto: Ron Quinten).

Na een zwakke eerste helft van Kloetinge en een veel betere tweede helft eindigde de thuiswedstrijd tegen Spijkenisse vanmiddag in 1-1. Een terechte uitslag, gezien de krachtsverhoudingen.

Spijkenisse bezocht twee keer eerder het Wesselopark: in 2002 en 2015. Beide keren gingen de bezoekers met een zege huiswaarts. Daar leek het ook vandaag aanvankelijk op uit te draaien. Terwijl felle buien het sportpark teisterden, had Kloetinge nog veel meer te duchten van de tegenstander.

Die toonde zich in de beginfase duidelijk scherper, sneller en slimmer dan Kloetinge. Dat speelde timide en slordig, kwam nauwelijks aan opbouwen toe en koos te vaak voor de lange bal, die negen van de tien keer nergens toe leidde.

Redding

Jawad Bellahsan leek al in de zevende minuut Spijkenisse op voorsprong te zetten. Doelman Mitchell Braafhart was al gezien, maar linksback Ufuk Kahveci (terug in de basis na de rode kaart van Jesse van der Linden vorige week) bracht redding.

Klaas van Hecke probeert een sliding van Alessandro Franzoso te ontwijken (foto: Ron Quinten).

Spijkenisse bleef pushen, wat uiteindelijk in de 29e minuut de verdiende openingstreffer opleverde. Aanvoerder Julien Gret (hij scoorde in 2015 op het Wesselopark twee keer) legde af op de opkomende verdediger Xander Buitenhek, die in de verre hoek raak schoot.

Wakker geschrokken

Kloetinge leek daardoor pas echt wakker geschrokken en begon eindelijk wat serieuze kansen te creƫren. Ruben de Jager claimde vergeefs een penalty na een fel duel met Daan van der Harst in het strafschopgebied.

Ruben de Jager vs. Daan van der Harst in het strafschopgebied. De Jager claimde vergeefs een penalty
(foto: Ron Quinten).

Thomas de Rijke – hij kreeg weer de voorkeur boven Jeremy Hubregtse als basisspeler – had nog voor rust twee keer de kans op de gelijkmaker. Eerst schoot hij naast en, zeven minuten later, over.

Kans voor Thomas de Rijke.

Na rust herpakte Kloetinge zich pas echt, terwijl bij Spijkenisse al het beste eraf leek. Het leverde binnen vijf minuten een strafschop op, nadat Ruben de Jager binnen de zestien uit balans werd gebracht door Julien Gret. Jorik Mijnhijmer mocht de klus klaren, wilde dat doen met een minimale aanloop, maar schoot over. Overigens: vorig seizoen miste Kloetinge ook al drie van de vijf penalty’s.

Jorik Mijnhijmer mist penalty.

De thuisploeg bleef na de tegenvaller manmoedig zoeken naar de gelijkmaker. Die viel in de 80e minuut dan toch. Een corner van Kloetinge werd niet goed weggewerkt. Daardoor belandde de bal uiteindelijk bij de ingevallen Valentijn van Keulen. Die gaf een voorzet op maat aan Ruben de Jager, die de 1-1 binnen kopte.

Het feestje was amper gevierd, of Roy Mulder kon vertrekken. Hij kreeg in de 83e minuut geel voor het vasthouden van Jawad Bellahsan. Een half uur eerder had hij al geel gehad voor het wegtrappen van een bal, nadat de scheidsrechter had gefloten. Het is de derde wedstrijd op rij dat Kloetinge de slotfase met tien man moest spelen.

Slotfase

Ondanks het ondertal waren de beste kansen in de slotfase voor de thuisploeg. Jeffrey Theunisse haalde vanuit de rand van de zestien hard uit, maar zijn schot ging recht op keeper Ragip Ozrak af. In de negentigste minuut leken Theunisse en Jorik Mijnhijmer een voorzet van Valentijn van Keulen voor het intikken te hebben, maar de bal ging voorlangs.

Bijna 2-1

Nuchter beschouwd was 1-1 een passende uitslag van een wedstrijd die deed denken aan het openingsduel tegen Capelle. Ook toen liet Kloetinge het in de eerste helft afweten, mocht het van geluk spreken dat het bij rust met ‘slechts’ 1-0 achterstond en trok het in de tweede helft de zaken recht.

Daarmee staat Kloetinge nog altijd ongeslagen in de top van de vierde klasse, op slechts twee punten van koploper Odin’59. Komende zaterdag wacht de volgende uitdaging: de uitwedstrijd tegen Smitshoek, waar Kloetinge nog nooit wist te winnen.

Kloetinge-Spijkenisse: Scheidsrechter: Eddy van Yren. Scoreverloop: 29. Xander Buitenhek 0-1, 80. Ruben de Jager. Gele kaarten Kloetinge: Roy Mulder (2x = rood), Ruben de Jager.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke (78. Valentijn van Keulen), Koen Plank, Jeffrey Theunisse, Ufuk Kahveci (71. Jeroen de Jonge); Reguillo Vandepitte, Roy Mulder, Jorik Mijnhijmer; Jefry Dijkstra (71. Kyle Doesburg), Ruben de Jager, Thomas de Rijke (62. Gianni Vandepitte).

De spelers komen het veld op.