Bekeren tegen Baronie blijft bijzonder

Arjan Human bedankt Baronie-aanvoerder Johan Gabriëls voor diens eigen doelpunt in het bekerduel van augustus 1999. Links juicht Erwin Dek. (foto Willem Mieras)

Natuurlijk, drie weken geleden speelden ze nog vriendschappelijk tegen elkaar. Maar de laatste officiële wedstrijd tussen Kloetinge en Baronie is al ruim tien jaar geleden. Woensdag nemen de twee ploegen het in Breda tegen elkaar op in de vierde ronde van de districtsbeker.

De statistieken zijn niet gunstig voor Kloetinge. De clubs speelden vier keer in bekerverband tegen elkaar: drie maal in de KNVB-beker en één keer in de districtsbeker. Telkens kwam Baronie als winnaar uit de strijd en betekende het duel direct of indirect de uitschakeling van Kloetinge.

De onderlinge wedstrijden op een rij:

DatumRondeWedstrijdUitslagRuststandDoelpuntenmakers Kloetinge
7-8-1999Poule KNVB-bekerKloetinge-Baronie3-42-2John Kole, Arjan Human, eigen doelpunt Baronie
20-8-2002Poule KNVB-bekerBaronie-Kloetinge5-23-1Ronald Zuijdwegt, Erik de Groene
25-11-20063e ronde districtsbekerKloetinge-Baronie0-30-1
29-8-20091e ronde KNVB-bekerBaronie-Kloetinge3-02-0

Duidelijke cijfers dus, al was het krachtsverschil in 2006 en 2009 kleiner dan de uitslagen doen vermoeden. De Baronnen gingen vooral slimmer en effectiever met de kansen om.

Mister Kloetinge

De wedstrijd van 1999 was een bijzondere. Niet alleen maakten en Arjan Human (die dat seizoen uitgroeide tot topscorer) en Wilco de Valk hun debuut voor Kloetinge, maar ook was het de laatste volledige wedstrijd van John Kole in de hoofdmacht. Hij scoorde bovendien het eerste doelpunt. Drie dagen later werd ‘mister Kloetinge’, zoals bekend, tijdens de bekerwedstrijd tegen NAC getroffen door een hartstilstand. Kole herstelde gelukkig, maar moest wel na 17 seizoenen afscheid nemen van het voetbal.

Daan Esser speelde in 2002 tegen Baronie zijn eerste officiële wedstrijd in het eerste van Kloetinge. Hij viel in de 64e minuut in voor Emiel Dorst. De toen 18-jarige Esser, die drie maanden later zijn competitiedebuut zou maken, deed ook mee in de wedstrijden van 2006 en 2009 tegen de Brabanders.

Het duel van 2006 kende eveneens een opvallende invaller die – ruim 13 jaar later – nog altijd bij de selectie zit. Trainer Diederik Hiensch had te maken met zoveel blessures, dat hij een beroep moest doen op een aantal junioren. Een van hen was de pas 16-jarige Timo Jansen. Hij kwam in de 74e minuut in het veld voor John Schot.

Aart Veldhof

De band tussen beide clubs is bekend: de oud-Kloetinge-spelers Bjorn Quartel, Mark Schuit en Aart Veldhof verdedigen nu de kleuren van Baronie. En het bevalt ze daar goed. Vorige week werd bekend dat Veldhof, een van de steunpilaren van de ploeg, zijn contract bij de zondaghoofdklasser opnieuw heeft verlengd. Ook trainer Jurriaan van Poelje, afkomstig uit Middelburg, blijft volgend seizoen aan.

Lees hier de eigen voorbeschouwing van Baronie.

De selectie van Baronie 2019-2020.