Droomstart eindigt in domper en knokpartij

De 17-jarige Dano Lourens had voor het eerst een basisplaats in de competitie (foto: Ron Quinten)

Halverwege de wedstrijd leek er vanmiddag geen vuiltje aan de lucht. Kloetinge leidde op het Wesselopark met 2-0 tegen Neptunus-Schiebroek, dat weinig had in te brengen. In de rust speculeerden supporters vooral hoeveel goals er in de tweede helft nog bij zouden komen voor de thuisploeg. Het liep anders…

Kloetinge kende een droomstart tegen het door blessures geteisterde Neptunus. Na iets meer dan twee minuten gaf Kyle Doesburg – na een fraai hakje van Tim de Winter – op maat voor aan Dano Lourens. Hij had voor het eerst in de competitie een basisplaats gekregen, ten koste van Thomas de Rijke. Het 17-jarige talent tikte de bal feilloos binnen: 1-0. Luister vooral ook naar de vreugde bij de spelers (en supporters):

In de beginfase was Kloetinge heer en meester. De ploeg bleef de tegenstander, die nauwelijks aan uitverdedigen toekwam, onder druk zetten. Dat leverde kans op kans op. In de 17e minuut kreeg Valentijn van Keulen, die zijn 50e competitiewedstrijd in het eerste speelde, na een langdurige aanval ruimte om uit te halen en liet keeper Angelo Spanjaart kansloos.

Kloetinge demonstreerde weer eens waarom zij zichzelf als titelkandidaat kan zien. Neptunus mocht blij zijn dat het ‘slechts’ met 2-0 de kleedkamer kon opzoeken. Maar na rust keerden ineens de kansen. Uit het niets kwamen de bezoekers al binnen twee minuten op 1-2.

In plaats van dat de tegentreffer Kloetinge weer op scherp zette, ging de ploeg steeds slordiger spelen en begon bij Neptunus het geloof in een stunt te groeien. En die kwam er ook. Een paar minuten voor tijd moest Klaas van Hecke aan de noodrem trekken. Stefan van Diest benutte de vrije trap: 2-2.

Wanhoopsoffensief

Een wanhoopsoffensief van Kloetinge leidde ruim in blessuretijd nog tot een vrije trap net buiten de zestien. Reguillo Vandepitte schoot die schitterend binnen, maar de explosie van vreugde (en opluchting) op het Wesselopark was van korte duur. Scheidsrechter Nurettin Eren keurde, tot verbazing van iedereen met een groen-wit hart, de treffer af.

Later bleek dat Jarreau Manuhuwa binnen een meter van de Neptunus-muur stond. Dat is sinds 2019 niet meer toegestaan. De arbiter had, voordat hij floot voor het nemen van de vrije trap, Manuhuwa daarvoor al gewaarschuwd, maar de verdediger bleef de muur ontregelen. ,,Misschien moet ik beter de regeltjes doornemen”, erkende hij na afloop tegenover Omroep Zeeland.

De beslissing van de scheidsrechter was dus terecht, maar zorgde er wel mede voor dat de gemoederen hoog opliepen, vooral doordat er na de vrije trap uitdagend werd gejuicht bij de dug-out van de tegenstander. Kloetinge-doelman Mitchell Braafhart kreeg daarop een kopstoot.

Direct na het laatste fluitsignaal ontstonden er zelfs diverse vechtpartijen op het veld, waarbij ook begeleiders en supporters waren betrokken. De KNVB zal op basis van het rapport van de arbiter moeten bepalen in hoeverre dit consequenties heeft voor spelers of clubs. Een triest einde van een middag die zo mooi begon.

De gemoederen liepen na het laatste fluitsignaal hoog op

In elk geval laat Kloetinge twee dure punten liggen. Het is voor het eerst in zeven (!) jaar in de competitie dat Kloetinge op het Wesselopark bij rust leidt, maar de wedstrijd tóch niet wint. De laatste keer was op 1 november 2014, toen XerxesDZB op bezoek was. Halverwege stond het 2-1, dankzij goals van Mark Schuit en Alex Jobse. Na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte, waarna opnieuw Schuit in de slotfase voor 3-2 zorgde. Diep in blessuretijd kwam XerxesDZB toch weer langszij (3-3).

Minste verliespunten

Door het gelijkspel van vandaag is Kloetinge inmiddels gezakt naar de vijfde plaats, maar wel met een (halve) wedstrijd minder gespeeld. De ploeg heeft na Oranje Wit nog altijd de minste verliespunten in de 1e klasse B. De komende weken, met lastige uitduels tegen Heerjansdam, XerxesDZB en Oranje Wit op het programma, mag het elftal laten zien wat het echt waard is.

Kloetinge-Neptunus-Schiebroek: 2-2 (2-0). Scheidsrechter: Nurettin Eren. Scoreverloop: 3. Dano Lourens 1-0, 17. Valentijn van Keulen 2-0, 47. Karam Bensedjed 2-1, 87. Stefan van Diest 2-2.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Reguillo Vandepitte, Jarreau Manuhuwa, Rico van Nielen; Valentijn van Keulen (77. Jop Dekker), Roy Mulder, Jeremy Hubregtse (71. Jefry Dijkstra), Tim de Winter; Kyle Doesburg (84. Thomas de Rijke), Dano Lourens.

Valentijn van Keulen schiet de 2-0 binnen (foto: Ron Quinten)