Laatste kampioenschap is al 17 jaar geleden

Als het Kloetinge vrijdagavond lukt om tegen Terneuzense Boys de titel binnen te slepen, dan is er alle reden om dat flink te vieren. Want het aantal keren dat het eerste elftal sinds 1950 kampioen wist te worden, is op één hand te tellen.

De laatste keer is ook al weer zeventien jaar geleden. Kloetinge en Rijsoord waren in het seizoen 2004/2005 met afstand de besten in de eerste klasse C. Omdat beide ploegen op 47 punten eindigden (uit 22 duels) en het doelsaldo destijds nog niet bepalend was, moest er een beslissingswedstrijd komen. Die werd op 30 april 2005 (Koninginnedag) gespeeld op het veld van Seolto in Zevenbergen.

Verlenging

Wilco de Valk en Istvan Bakx scoorden in de reguliere speeltijd voor Kloetinge, maar Rijsoord kwam diep in blessuretijd toch nog terug tot 2-2. Daardoor was er een verlenging nodig. Daarin maakte Kloetinge pas echt het verschil. Via twee doelpunten van Ferry Alfons (waaronder een penalty) en opnieuw Wilco de Valk werd het uiteindelijk 5-2. De titel was binnen, de promotie naar de hoofdklasse een feit. ,,Hier wordt nog jaren over gepraat”, zei De Valk na afloop.

PZC van 2 mei 2005.

Erwin van der Woerdt, de huidige assistent-trainer, kan er uit de eerste hand over vertellen. Hij maakte destijds deel uit van het kampioensteam. Verder stonden – behalve De Valk, Bakx en Alfons – die middag keeper Joan van Belzen, David den Hollander, Rien de Bruine, Joffrey Geldof, Johan de Goederen, Niels Kole en Ronald Zuijdwegt aan de aftrap. Jeffrey Frijters, Emiel Dorst en Daan Esser vielen in. Coach was Joost Folmer. Hij was de tijdelijke opvolger van Dolf Roks, die kort voor het kampioenschap vertrok naar eredivisionist RBC.

Kloetinge-Veere

Kloetinge had destijds ook al vijftien jaar op een kampioenschap moeten wachten, want het vorige dateerde van 1990. Ook toen, in de derde klasse A, werd de strijd om de titel via een extra wedstrijd beslist, want Kloetinge en Veere haalden evenveel punten. Het duel werd op 14 mei uitgevochten op het terrein van De Bevelanders in Kamperland.

Pas na rust nam Kloetinge afstand. Dankzij doelpunten van Sjoerd Bangma, Niek van den Houten en een benutte penalty van Huib Meerman werd het 3-0. Daarmee slaagde Jan Meulmeester meteen in zijn eerste jaar als coach erin de ploeg terug in de tweede klasse brengen.

PZC van 16 mei 1990.

Want een jaar eerder was Kloetinge gedegradeerd, na twee seizoenen in de tweede klasse. Daarin was de club beland na het kampioenschap van 1987. Die titel kon al een paar duels voor het einde van de competitie worden gevierd. Op 18 april, paaszaterdag, was een gelijkspel op eigen veld tegen – opnieuw – Veere voldoende. Kloetinge keek al na negen minuten tegen een achterstand aan, maar Bas Schuitert bepaalde nog vóór rust de uitslag op 1-1.

PZC van 21 april 1987.

In de vroegere jaren zijn nog twee kampioenschappen van Kloetinge te vinden: in 1965 en 1972, maar dat gebeurde niet onder de vlag van de KNVB, maar in het Zeeuwse zaterdagvoetbal. Op 8 mei 1965 kon dankzij een 0-0 tegen Rillandia 2 het kampioenschap in de ‘tweede klas’ veilig worden gesteld.

PZC van 10 mei 1965.

In 1968 bereikte Kloetinge, na een tumultueuze beslissingswedstrijd tegen Middelburg 5, de KNVB-competitie, maar degradeerde drie jaar later. De terugkeer in het Zeeuwse voetbal was van korte duur, want een jaar later – in 1972 – werd Kloetinge overtuigend kampioen van de eerste klas. In de kampioenswedstrijd tegen ‘s-Heer Arendskerke (3-1 winst) scoorden Jaap Hilleman (twee keer) en Kees van Keulen. De trainer destijds was Jan Meulmeester, die er achttien jaar later nog een keer in zou slagen met Kloetinge kampioen te worden.

Dankzij de titel mocht Kloetinge ook meestrijden om de nationale titel voor afdelingskampioenen. De eerste ronde tegen Zwammerdam werd nog gewonnen (3-0), maar een week later bleek DSVP uit Pijnacker veel te sterk (5-1).

PZC van 24 april 1972.

Kloetinge is vaker gepromoveerd dan alleen bij kampioenschappen, maar ook diverse keren gedegradeerd. Een overzicht van de afgelopen vijftig jaar:

JaarVanNaarHoe
19744e klasse3e klassegepromoveerd dankzij 2e plaats competitie
19873e klasse2e klassekampioen
19892e klasse3e klasserechtstreeks gedegradeerd
19903e klasse2e klassekampioen na beslissingswedstrijd
19952e klasse1e klassegepromoveerd via nacompetitie
19961e klassehoofdklassedoorgestroomd na ontstaan hoofdklasse
1997hoofdklasse1e klasserechtstreeks gedegradeerd
19981e klassehoofdklassegepromoveerd via nacompetitie
2004hoofdklasse1e klasserechtstreeks gedegradeerd
20051e klassehoofdklassekampioen na beslissingswedstrijd
2008hoofdklasse1e klasserechtstreeks gedegradeerd
20101e klassehoofdklassedoorgestroomd na ontstaan topklasse
2015hoofdklasse1e klassegedegradeerd via nacompetitie