Terugblik op een onvergetelijk voetbalseizoen

Het seizoen 2021-2022 is ten einde. Een jaar waarin records werden gebroken. Een jaar waarin voor het eerst sinds 2005 weer een kampioenschap kon worden gevierd. Tijd voor een terugblik op een (nu al) legendarisch seizoen, inclusief alle statistieken en andere cijfermatige wetenswaardigheden.

Op de presentatieavond van de selectie, vorig jaar september bij Auto Poppe in Goes, klonken grote woorden. Kloetinge wilde kampioen worden. Niet promoveren naar de hoofdklasse was geen optie. Er leken geen twijfels te zijn. Wie de eindstand van de competitie ziet – kampioen met negen punten voorsprong op runner-up Nieuwenhoorn – kan bijna niet anders dan concluderen dat die stoere taal is waargemaakt.

Niet vanzelfsprekend

Toch was het allemaal zeker niet vanzelfsprekend. De weg naar de titel was moeizamer dan de cijfers suggereren. Na de verloren thuiswedstrijd op 8 maart tegen Nieuwenhoorn, minder dan drie maanden geleden dus, keek Kloetinge zelfs tegen een achterstand van zes punten aan. Veel supporters betwijfelden of dat gat nog kon worden gedicht.

(foto: Ron Quinten)

Zeker de beginfase van de competitie was moeizaam. Op papier had Kloetinge een ijzersterk elftal, maar in de praktijk verliep het minder soepel. Er was verdeeldheid over de speelwijze, er werden te veel kansen gemist en de ploeg wist niet altijd goed raad met inzakkende tegenstanders. Dieptepunt was de thuiswedstrijd tegen Neptunus-Schiebroek. De latere degradant maakte een achterstand van 2-0 goed en de wedstrijd liep in de slotfase volledig uit de hand.

Coronabreak

In de zes wedstrijden vóór de coronabreak liet Kloetinge maar liefst negen punten liggen. De gedwongen pauze van drie maanden gaf coach Marcel Lourens de tijd om zijn ploeg goed op de rails te krijgen en het tot een echt team te smeden. De eerste wedstrijden na de hervatting van de competitie waren dan ook overtuigend, vooral dankzij Dano Lourens. Het toptalent nam al snel alle eventuele twijfels weg door vanaf februari aan de lopende band te scoren en bijna wekelijks van grote waarde te zijn.

Dano Lourens scoort de 1-0, afgelopen zaterdag tegen Heerjansdam (foto: Ron Quinten).

De nederlaag tegen Nieuwenhoorn was een tegenvaller, maar zette de ploeg wel extra op scherp. Zeker vanaf dat moment speelde Kloetinge, ondanks het overvolle programma, bijna wekelijks met bravoure. De overtuiging dat de titel, linksom of rechtsom, zou worden binnengesleept, straalde ervan af. Met als hoogtepunt de riante zege (7-1) tijdens de doordeweekse wedstrijd tegen RVVH.

Miraculeus

De nederlagen tegen BVCB en Brielle brachten de ploeg niet van de wijs, mede doordat de concurrentie nog meer steken liet vallen. Cruciaal was de uitwedstrijd tegen Nieuwenhoorn, die met 0-1 over de streep werd getrokken, al waren daar wel een paar miraculeuze reddingen van keeper Mitchell Braafhart in de slotfase voor nodig.

(foto: Ron Quinten).

Die wedstrijd luidde een reeks van zes overwinningen in, met als sluitstuk de kampioenswedstrijd op vrijdagavond 20 mei in eigen huis tegen Terneuzense Boys. Een mooier scenario was eigenlijk niet denkbaar: ruim 2000 toeschouwers, een fantastische sfeer, een wedstrijd waarin van alles gebeurde en uiteindelijk de verlangde zege, met Kyle Doesburg als matchwinner. Het spektakel luidde een enorm feest in.

De samenvatting van het seizoen en vooral van de kampioenswedstrijd, gemaakt door Joep Zoeteweij:

Kloetinge The road to Victory 2022 from Joep Zoeteweij on Vimeo.

Kloetinge gaat dus, eindelijk, de hoofdklasse in. Daar moet het onder leiding van de nieuwe coach Jurriaan van Poelje zeker een rol van betekenis kunnen spelen, aangezien sleutelspelers zoals Reguillo Vandepitte, Jeremy Hubregtse, Roy Mulder, Mitchell Braafhart, Valentijn van Keulen, Klaas van Hecke en Jefry Dijkstra blijven en er mooie versterkingen (zoals Ruben de Jager, Gianni Vandepitte, Jorik Mijnhijmer en Remon de Vlieger) naar het Wesselopark komen.

Voor Marcel Lourens is het na vijf jaar zijn gedroomde afscheid. Dat uitgerekend zoon Dano daar een groot aandeel in zou hebben, konden maar weinig mensen van tevoren bedenken.

Ten slotte nog wat cijferwerk op een rij:

Meeste speelminuten

Maar liefst dertig verschillende spelers kwamen dit seizoen tijdens officiële wedstrijden in actie voor Kloetinge, van wie 27 in de competitie. Daarin speelden alleen Kyle Doesburg en Dano Lourens in alle 26 duels mee, maar zij maakten niet de meeste speelminuten. Dat waren Mitchell Braafhart en Reguillo Vandepitte (2250 minuten, exclusief blessuretijd). Thomas de Rijke werd het meest gewisseld (12 keer), Aidan Milot en Marijn Wijkhuijs vielen het vaakst in (9 keer).

Kyle Doesburg (foto: Ron Quinten).
SpelerAantal duels competitieAantal minuten competitieAantal duels bekerAantal minuten beker

126 doelpunten

In totaal scoorde Kloetinge dit seizoen 126 keer, inclusief oefenwedstrijden. Dano Lourens verbaasde iedereen door in de competitie maar liefst 26 keer doel te treffen (waarvan 19 keer op het Wesselopark), een verbetering van het ruim twintig jaar oude clubrecord van Arjan Human. Slechts in twee wedstrijden (uit tegen Heerjansdam en Terneuzense Boys) scoorde Kloetinge niet.