Stevige tik voor Kloetinge in pijnlijke topper

Deel van het affiche van de wedstrijd.

Bijna een jaar lang, zestien competitiewedstrijden op rij, was Kloetinge in eigen huis ongeslagen. De laatste nederlaag dateerde van 8 maart 2022, op een koude dinsdagavond tegen Nieuwenhoorn. Vanmiddag kwam er een einde aan die reeks, in de topper tegen Smitshoek, waartegen Kloetinge teleurstellend weinig had in te brengen: 1-4.

Een pijnlijke middag dus voor de thuisploeg, die de voorsprong op de ranglijst tot vier punten zal slinken. Daardoor staat in de strijd om de titel, met nog tien duels te gaan, de druk er weer vol op. Bovendien verspeelde Kloetinge de tweede periodetitel aan Capelle, terwijl de eerste al naar ODIN’59 ging. Verder liep topscorer Ruben de Jager vanmiddag tegen zijn vijfde gele kaart op. Hij ontbreekt dus komende week in de uitwedstrijd tegen Jodan Boys.

Kopie van 2015

Het was al zevenenhalf jaar geleden dat Smitshoek voor het laatst het Wesselopark bezocht voor een reguliere competitiewedstrijd. Het wrange toeval wil dat die wedstrijd exact hetzelfde verliep als die van vanmiddag. Ook toen stond het halverwege 0-2, eindigde de wedstrijd in 1-4 en maakte Kloetinge de 1-3, destijds door Tom Wuyts uit een penalty.

Jurriaan van Poelje stuurde vandaag de verwachte elf namen het strijdperk in. Jorik Mijnhijmer is weliswaar hersteld van zijn blessure, maar hij begon op de bank. Aan de wedstrijd ging een minuut stilte vooraf, om Paul Dekker te eren. Ook werd met rouwbanden gespeeld. Dekker, oud-bestuurslid en erelid van de club, overleed afgelopen dinsdag op 79-jarige leeftijd.

Kloetinge begon fel en gedreven aan de wedstrijd en probeerde de tegenstander meteen onder druk te zetten. Daarmee gaf de ploeg blijk van haar wil en ambitie om te winnen en het spel te bepalen, maar het was vooral overmoedig en kostte meteen handenvol energie.

Oud-profs

Smitshoek, leunend op de klasse en ervaring van met name de oud-profs Ryan Koolwijk (37) en Luigi Bruins (35), bleef kalm en was doortastend en genadeloos aan de bal. In de elfde minuut werd Nino Urban door de jonge Jelmer van Leeuwen fraai weggestuurd. Urban ontdeed zich van de wegglijdende Jop Dekker, waarna hij zonder veel moeite Mitchell Braafhart passeerde (0-1).

Ook daarna kwam Kloetinge niet veel verder dan enkele kansjes en een reeks corners die weinig gevaar konden stichten. Smitshoek opereerde een stuk effectiever, waardoor elke aanval gevaarlijk was. Het leverde in de 28e minuut al de 0-2 op. Peter Verhoeve, aanvoerder van de ploeg uit Barendrecht, kon een hoekschop vrijwel ongehinderd binnen koppen.

Beeld van de uitwedstrijd tegen Smitshoek, in september 2022. Dat duel eindigde in 2-2.

Dat was zichtbaar een flinke klap voor de thuisploeg, waar het vertrouwen uit leek weg te vloeien. In de tweede helft ging Kloetinge desondanks vastberaden op zoek naar de aansluitingstreffer, maar al snel was het aan de andere kant opnieuw raak. Jelmer van Leeuwen draaide zich sterk vrij, waarna Marvin van der Made de bal subtiel in het doel werkte en de wedstrijd helemaal in het slot gooide: 0-3.

Weer wat hoop

Kloetinge wilde desondanks niet van opgeven weten en kreeg een klein kwartier later ook daadwerkelijk weer wat hoop. Een vrije trap van Reguillo Vandepitte schampte de muur, waardoor de bal tussen de verdediging en de keeper belandde. Klaas van Hecke – die eerder al die paal had geraakt – was er als de kippen bij om zijn tweede competitietreffer van dit seizoen aan te tekenen.

Dat deed het geloof in een klein wonder oplaaien, maar Smitshoek hield alles behoorlijk onder controle. Uiteindelijk besloot Van Poelje Huub Wolters als pinchhitter in te zetten, ten koste van verdediger Jop Dekker. Ook Wolters kon geen doorbraak forceren, al was hij er in de 74e minuut dichtbij.

Geplaatst schot

Kort voor tijd maakte Smitshoek aan alle illusies een eind. Na een korte corner kwam de bal terecht bij Danilo Alkema, die net buiten de zestien met een geplaatst schot de eindstand op 1-4 bepaalde.

Kloetinge-Smitshoek 1-4 (0-2). Scheidsrechter: Willem Kuijntjes. Scoreverloop: 11. Nino Urban 0-1, 28. Peter Verhoeve 0-2, 48. Marvin van der Made 0-3, 61. Klaas van Hecke 1-3, 88. Danilo Alkema 1-4. Gele kaarten Kloetinge: Jop Dekker en Ruben de Jager.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Klaas van Hecke, Koen Plank, Jeffrey Theunisse, Jop Dekker (73. Huub Wolters); Reguillo Vandepitte, Valentijn van Keulen (62. Jorik Mijnhijmer), Ruben de Jager; Jefry Dijkstra, Kyle Doesburg, Nizar Mekkaoui.