Bekerdroom spat al snel uit elkaar tegen HFC

Binnen een half uur lag het bekeravontuur van Kloetinge vanavond in duigen. Toch knaagde na afloop het gevoel dat er misschien meer in had gezeten.

Vooraf was al duidelijk dat het lastig zou worden tegen Koninklijke HFC, dat naar het Wesselopark kwam voor de tweede kwalificatieronde van de KNVB-beker. De oudste voetbalclub van Nederland staat al jaren hoog genoteerd in de tweede divisie en behoort dus tot de amateurtop, terwijl Kloetinge nog zijn draai probeert te vinden in de derde divisie.

Heer en meester

Het klasseverschil werd in het eerste half uur pijnlijk duidelijk. HFC was heer en meester en strafte fouten en foutjes van de thuisploeg genadeloos af. Daardoor prijkte al na dertig minuten spelen 0-3 op het scorebord en vreesden de Kloetingse supporters een verdere afstraffing.

Beeld uit het begin van de wedstrijd, met vooraan Yasin Ouja en Danny Ramdjanamsingh

In de rust maakten Yasin Ouja en Zenya Deurloo plaats voor Kyle Doesburg (hij begon deze keer op de bank, ten gunste van Jeffrey Theunisse) en Mitchell Baptist. In eerste instantie bleef HFC oppermachtig, met Jacob Noordmans als de allesbepalende regisseur op het middenveld. De snelheid en klasse van de ploeg dwongen op dat moment vooral bewondering af.

Toch liet Kloetinge zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Integendeel zelf. In de 57ste minuut kopte Julius Bliek een vrije trap van Jeffrey Theunisse snoeihard achter de boomlange keeper Mitchel Michaelis.

1-3 Julius Bliek

Terwijl de thuisploeg er weer in ging geloven, was HFC het even helemaal kwijt. Dat leidde al snel tot een serieuze mogelijkheid voor invaller Dook van den Berg. Michaelis wist zijn schot net naast te tikken.

Kans voor Dook van den Berg
Kans voor Ruben de Jager

Ook in de fase die volgde, waren de beste kansen voor Kloetinge, maar de aansluitingstreffer bleef uit. Naarmate het eindsignaal naderde, kreeg HFC weer wat meer grip op de wedstrijd en creƫerden de Haarlemmers enkele mogelijkheden om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Toch bleef het 1-3. Daarmee greep Kloetinge net als in 2016 en 2019 naast deelname aan het hoofdtoernooi en dus ook naast de kans om een profclub te loten. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2012, toen Telstar op bezoek kwam en met 0-4 won.

Met opgeheven hoofd

De prima tweede helft van vanavond deed het dramatische eerste half uur enigszins vergeten en zorgde ervoor dat Kloetinge het landelijke bekertoernooi toch nog met opgeheven hoofd verlaat. Toch blijft de vraag hoe het zou zijn afgelopen als de 2-3 wel snel zou zijn gevallen.

Kloetinge-Kon. HFC 1-3 (0-3). Scheidsrechter: Rick Sturm. Scoreverloop: 10. Levi de Wilde 0-1, 22. Cas Dijkstra 0-2, 27. Levi de Wilde 0-3, 57. Julius Bliek 1-3. Gele kaart Kloetinge: Valentijn van Keulen.
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Jop Dekker (73. Raphael Zerbib), Koen Plank, Julius Bliek, Ellas Meijer (59. Dook van den Berg); Reguillio Vandepitte, Jeffrey Theunisse, Valentijn van Keulen (88. Jeroen de Jonge); Yasin Ouja (46. Mitchell Baptist), Ruben de Jaher, Zenya Deurloo (46. Kyle Doesburg).