Verslagen en statistieken
Forza Kloetinge

Kloetinge blijft toch overeind in harde derby

Julius Bliek, uitblinker bij Kloetinge, in duel met Jahrdell Constansia (foto: Ron Quinten)

Eigenlijk geen echte kans gecreëerd en toch als morele winnaar van het veld stappen. Kloetinge kreeg het gisteravond voor elkaar in de beladen en incidentrijke derby tegen Hoek. De schermutselingen eindigden in 1-1, hoewel Hoek – eerlijk is eerlijk – de betere was.

Zelden zal rond een Zeeuws duel vooraf zoveel te doen zijn geweest als deze keer. Omdat er het stempel ‘risicowedstrijd’ op was geplakt, golden er strenge veiligheidsmaatregelen. Voor de Kloetinge-supporters betekende het dat zij alleen met een buscombi het duel konden bezoeken. Een deel van de aanhang had daar geen trek in en haakte af.

Op weg naar Hoek

Leuk was inderdaad anders – en hopelijk was dit eenmalig – maar uiteindelijk verliep alles behoorlijk soepel en zonder grote problemen. De ongeregeldheden die er waren, speelden zich af op het veld, met harde overtredingen, opstootjes, in totaal tien gele kaarten (waarvan zeven voor Kloetinge) en twee terechte (directe) rode kaarten: voor Augustine Loof (Hoek) en Koen Plank (Kloetinge).

Dook van den Berg probeert Sylvio Hage van zich af te houden (foto: Ron Quinten)

Tot op twee derde van de wedstrijd had Kloetinge alle moeite om Hoek bij te benen en was telkens een stap te laat. Vooral Sylvio Hage met zijn snelheid en de gevaarlijke corners van de thuisploeg zorgden voor diverse hachelijke taferelen voor het doel van Mitchell Braafhart.

Kloetinge had al vroeg een zware tegenvaller te incasseren. Aanvoerder Reguillo Vandepitte moest al binnen twintig minuten met een schouderblessure (tot twee keer toe uit de kom) het strijdtoneel verlaten.

Reguillo Vandepitte moet geblesseerd het veld verlaten

Na ruim een half uur kwam Hoek op voorsprong. Scheidsrechter Pieter van Veelen, die zijn handen vol had aan het duel, kon weinig anders doen dan de bal op de stip leggen nadat een schot van Mathieu de Smet op de hand van Dook van den Berg belandde. Mitchell Braafhart leek de penalty van Steve Schalkwijk nog met zijn voeten te keren, maar de bal rolde toch over de doellijn: 1-0.

In de tweede helft was het spelbeeld aanvankelijk weinig anders, met Hoek als de gevaarlijkste ploeg. Mathieu de Smet en later Steve Schalkwijk leken definitief het verschil te maken, maar zij hielden onbedoeld Kloetinge in leven.

Ellas Meijer. Links: Mathieu de Smet (foto: Ron Quinten)

Kantelpunt in de wedstrijd was de rode kaart voor Augustine Loof. Hij haalde, na een fraaie pass van Ruben de Jager, de doorgebroken Kyle Doesburg naar de grond en kon inrukken. Kloetinge kreeg met een man minder meer grip op de wedstrijd, maar zonder echt gevaarlijk te worden.

De enige echte kans kwam tien minuten voor tijd opnieuw vanaf de penaltystip. In een duel met Roycel James ging Koen Plank naar de grond. De arbiter zag er een overtreding in en kende een strafschop toe. Ruben de Jager bleef koel en zorgde, recht door het midden, voor zijn vijfde treffer van het seizoen.

1-1 Ruben de Jager

De gelijkmaker voedde de hoop dat er misschien nog wel meer in zat voor Kloetinge, dat gretig – eigenlijk te gretig – op zoek ging naar de winst. Daardoor kwam er veel ruimte, waardoor Hoek gevaarlijk kon counteren. In de blessuretijd was Koen Plank te laat bij een uitbraak van de snelle Glenn Diedhiou. Hij schoffelde de aanvaller onderuit, wat hem onvermijdelijk een rode kaart opleverde.

De twee Zeeuwse ploegen hebben verreweg de meeste kaarten geïncasseerd in de derde divisie. In totaal – in tien wedstrijden – inmiddels 57 gele kaarten en 3 rode kaarten. Alleen al de laatste drie wedstrijden waren er 16 gele kaarten voor Kloetinge-spelers. Voor alle cijfers, zie de seizoenspagina.

De spelers van Kloetinge bedanken na afloop de supporters

Niet veel later eindigde de Zeeuwse Klassieker in 1-1, een resultaat waar Kloetinge tevreden mee moest zijn. Hoek mocht dan binnen de lijnen misschien sterker zijn, op de ranglijst moet het Kloetinge nog altijd voor laten gaan. En dat telt in Zeeland.

Hoek-Kloetinge 1-1 (1-0). Scheidsrechter: Pieter van Veelen. Scoreverloop: 34. Steve Schalkwijk 1-0 (penalty), 83. Ruben de Jager 1-1 (penalty). Gele kaarten Kloetinge: Koen Plank, Zenya Deurloo, Dook van den Berg, Jeffrey Theunisse, Kyle Doesburg, Valentijn van Keulen en Jefry Dijkstra. Rode kaarten: Augustine Loof (Hoek) en Koen Plank (Kloetinge).
Opstelling Kloetinge: Mitchell Braafhart; Jop Dekker (65. Jeffrey Theunisse), Koen Plank, Julius Bliek, Ellas Meijer (65. Raphael Zerbib); Reguillo Vandepitte (20. Kyle Doesburg), Valentijn van Keulen, Dook van den Berg (76. Mitchell Baptist); Jefry Dijkstra, Ruben de Jager, Zenya Deurloo (46. Yasin Ouja).