Verslagen en statistieken
Forza Kloetinge

Treurige aftocht Van Poelje voelt on-Kloetings

Jurriaan van Poelje, vorige maand bij de thuiswedstrijd tegen Unitas (foto: Ron Quinten)

Een ware schok op het Wesselopark. Jurriaan van Poelje werd gisteravond, terwijl hij op het punt stond met de training te beginnen, de laan uitgestuurd. Het bestuur van de vereniging vond dat hij gemaakte afspraken keer op keer niet nakomt. De trainer zelf zei ‘totaal overdonderd’ te zijn. Ook de spelers waren compleet verrast.

  Het is een gang van zaken die je misschien bij Hoek verwacht. Dat er al langer wrijvingen waren tussen de tamelijk eigenzinnige Van Poelje en de diverse clubgeledingen – vooral over het al dan niet trainen op maandag – was genoegzaam bekend. Zijn in november aangekondigde vertrek na dit seizoen was voor niemand een verrassing, gezien het gebrek aan chemie. In die zin komen de gebeurtenissen van dinsdagavond ook niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel.

  Maar het in deze fase van de competitie per direct ontslaan van een trainer die de club vorig jaar meteen naar het kampioenschap en de derde divisie heeft geloodst, die daarin momenteel verdienstelijk in de middenmoot meedraait en de laatste vijf wedstrijden niet heeft verloren, is wel heel ingrijpend. En nogal on-Kloetings.

  Van Poelje spreekt aan het begin van dit seizoen de spelersgroep toe

  Vanaf de zijlijn is het, zonder alle ins en outs te kennen, lastig oordelen over de situatie. Aangenomen mag worden dat het bestuur niet over één nacht ijs is gegaan. Tegelijkertijd neemt het een groot risico, want wat voor impact heeft het voortijdige vertrek op de rest van het seizoen, met nog een zwaar programma voor de boeg?

  Bovendien doet de treurige aftocht geen recht aan wat de oefenmeester heeft gepresteerd in de 59 officiële wedstrijden dat hij bij Kloetinge aan het roer stond. De cijfers op een rij:

  Soort wedstrijdAantalWinstGelijkVerliesDoelsaldo
  Competitie5428121491-71
  KNVB-beker21017-3
  Districtsbeker32019-2
  Totaal59311216107-77

  Qua puntengemiddelde (1,78) moet Van Poelje slechts drie eerdere Kloetinge-trainers voor zich dulden: Marcel Lourens (2,08), Kees Zwamborn (1,96) en Willem Rejack (1,86).

  Zoals gezegd, de gebeurtenissen komen nogal on-Kloetings over. In de clubhistorie gebeurde het slechts vier keer eerder dat een trainer vroegtijdig moest vertrekken:

  1. December 1988: André Wurth wordt op non-actief gesteld wegens slechte prestaties. Kloetinge staat in de winterstop laatste. Kees Meulenberg wordt interim-trainer, maar het elftal degradeert aan het einde van het seizoen alsnog.
  2. November 1996: het bestuur heeft geen vertrouwen meer dat Paul Telussa Kloetinge, op dat moment hekkensluiter in de hoofdklasse, uit het moeras kan trekken en ontslaat hem. Twee dagen later maakt Diederik Hiensch zijn debuut als hoofdtrainer. Ook hij kan niet voorkomen dat Kloetinge terugvalt naar de eerste klasse.
  3. December 2003: vlak voor de jaarwisseling moet Karl Vergouwen vertrekken als trainer. Hij boekt in de hoofdklasse tegenvallende resultaten en kan niet langer op de steun van de spelersgroep rekenen. Tweede trainer Alexander van Keulen verklaart zich solidair en stapt ook op. Dolf Roks neemt het roer over, maar Kloetinge degradeert toch uit de hoofdklasse.
  4. Januari 2012: Cees Houtepen stapt gedwongen op nadat de spelersgroep het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Teleurstellende resultaten hebben tot een onwerkbare situatie geleid. Diederik Hiensch wordt de nieuwe trainer. Hij houdt Kloetinge in de hoofdklasse.

  PZC 30-12-1988

  PZC 15-11-1996

  PZC 31-12-2003

  PZC 11-1-2012